Kertomuksia rohkeudesta

Kertomuksia rohkeudesta -radio-ohjelmasarajassa käydään Loviisan Rauhanfoorumin pääsihteerin kanssa läpi historiallisia esimerkkejä tapauksista, joissa yksilöt tai ryhmät ovat puuttuneet epäoikeudenmukaisuuksiin aktiivisesti, rohkeasti ja ilman väkivaltaa. Moni tuntee Mahatma Gandhin väkivallattoman toiminnan Intiassa 30- ja 40-luvuilta ja Martin Luther King Jr:n johtaman ihmisoikeustaistelun Yhdysvalloissa 50- ja 60-luvuilta, ja jotkut osaavat yhdistää väkivallattomuuden voiman Tšekkoslovakian siviilivastarintaan vuodelta 1968, Filippiinien People Power -vallankumoukseen vuonna 1986 tai Itä-Euroopan kommunistidiktatuurien kaatumiseen vuonna 1989. Mutta harva tietää, että vastaavia esimerkkejä väkivallattomuuden voiman käytöstä löytyy satoja eri aikakausilta ja eri puolilta maailmaa.

Väkivallattomuuden voiman avulla on tehty vallankumouksia, saavutettu itsenäistymisiä, puolustettu valtioita ja johdettu niin pieniä kuin suuria poliittisia yksiköitä. Sitä on käytetty menestyksekkäästi kansalaisaktivismissa, rauhanturvaamisessa ja oikeudenkäytännössä, ja sen avulla on löydetty ratkaisuja ristiriitatilanteisiin niin kansainvälisessä politiikassa kuin arkipäiväisissä kanssakäymisessäkin.

Mistä väkivallattomuuden voimassa on kysymys? Missä ja koska tämä voima on toiminut, ja missä ja ei? Miksi se toisinaan toimii, ja toisinaan taas ei? Ohjelmassa etsitään vastauksia näihin kysymyksiin, mutta keskustellaan myös mm. onnellisuudesta, turvallisuuspolitiikasta, maailmanparantamisesta ja ihmisoikeuksista.

Isäntänä toimii Loviisan Rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala. Ohjelmaa voi kuunnella alla olevasta linkistä sekä suorana torstaiaamuisin klo 9-10 pääkaupunkiseudulla Radio Ravun taajuudella 107,4 MHz. Lisätietoja www.timovirtala.net/Kertomuksia-rohkeudesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *