Program 2018

Lördagen 4.8.2018

 

11.00-14.00

Möjligheternas torg, Lovisa Skeppsbro

 

Som uppträdare Duo Limbo&Mindy och Uusimaa-kvartetten. Presentation av organisationen, fredsplättar och etiska handelsprodukter. Intervjuerna handlar om Balctic Glorys nyheter och Civiltjänstcentralens tjugonde årsdag i Lappträsk. Program för barnen finns i Onneli och Anneli-parken bakom skeppsbron.

 

12.00-18.00

Fredscafé, Österstjernan -hallen Lovisa Skeppsbro

 

I cafét kan du köpa både sött och salt med liten twist från Mellanöstern. Kontantbetalning.

 

12.30-13.00

Rubato-orkesterns konsert, Österstjernan -hallen Lovisa Skeppsbro

 

Rubato-orkestern består av åtta EU-tjänstemän. Orkestern leds av Eikka Kosonen som har varit EU ambassadör.

 

13.00-14.15

Begrepps-seminarie 1 “Inspirerad av världsfred”, Österstjernan -hallen Lovisa Skeppsbro

 

Hurdan ny energi har Timo Honkelas bok Rauhankone (2017) hämtat till fredsarbetet?

Professor Timo Honkela, emeritus ambassadör Eikka Kosonen och Timo Kauppinen. Som ordförare Veli-Matti Hynninen. Organiseras av Itä-Uudenmaan Paasikiviseura.

 

14.30-15.45

Begrepps-seminarie 2A “Det empatiska bemötandets anatomi”, Österstjernan -hallen Lovisa Skeppsbro

 

Vad betyder empatiskt bemötande? Hurdana möjligheter leder empatiskt bemötande till?

Direktör och författare Elina Hirvonen, teolog Jenni Spännäri och utbildningsforskare Jaakko Hilppö. Hanna Niittymäki är ordförande. Organiseras av Institutet för Fredsfostran och Myötätunnon rakentuminen varhaiskasvatuksen arjessa –forskningsprojekt av Suomen Akatemia

 

14.30-15.45

Begrepps-seminarie 2B “Tiden för en demokratisk debatt är nu” , Lovisa Skeppsbrons paviljong

 

Hur hjälper vår uppfatting av demokrati oss att förstå samhällets händelser och att påverka i dem? Mojibur Dorftori som är doktor i statsvetenskap och Irma Peiponen, som är Humanistiliittos ordförande.

Organiseras av Finlands Humanistförbund RF.

 

16.00-17.15

Begrepps-seminarie 3A “Mänsklig revolution – från individuell förändring till global fred” , Österstjernan -hallen Lovisa Skeppsbro

 

Kan fred uppstå av den enskilda förändringen, som sker då människan förstår betydelsen av det att allt liv och all levande varelser är beroende av varandra.

Dansare och danslärare Salla-Maria Santos, kundförsvarande Tuomas Korkiakoski och skådespelare och aktiv i fredsrörelsen, Jaakko Kiljunen från den buddhistiska fredsrörelsen.

Organiseras av Soka Gakkai International Finland

 

16.00-17.15

Begrepps-seminarie 3B “Kan man förstå Mellanöstern?”, Lovisa Skeppsbrons paviljong

 

En debatt om freden i Mellanöstern.

Dissertationsforskare Karim Maiche och Reko Ravela, en frilansjournalist som har skrivit om Mellanöstern.

Organiseras av Fredsförbundet och De Hundras Kommitté i Finland

 

18.00-19.30

Kuninkaantien seurat, Lovisa kyrka

 

I Kuninkaantien seurat uppträder trombonisten Darren Acosta och bassångare Matti Turunen. Efter konserten hålls tal av Timo Honkela, Ilari Rantakari, Juhani Veikkola och Jaakko Simojoki.

 

Söndagen 5.8.2018

 

10.00-11.00

Frukostöppningen av God, Love, Pride – fotoutställning, Lovisa kyrka

 

Utställningen av Ilar Gunilla Persson, en svensk konstnär som bor i Loviisa sommaren 2018, behandlar mänskliga rättigheter och i synnerhet de sexuella minoriteternas rättigheter

 

11.00-12.30

Tvåspråkig Fredsmässa, Lovisa kyrka

 

I kyrkan uppträder operasjungaren Matti Turunen, TanssiARTesaani Beniamino Borghi med ackompanjemang av Suvi Af Hallström, Elina Mieskolainen och Jorma Ojanperä och Mirella Pendolin-Katz och RestlessMind.

 

12.00-14.00

Fredslunch, Österstjernan -hallen Lovisa Skeppsbro

 

Med hjälp av fredslunchen ska vi utforska den irakiska kulturen genom mat och musik. Vid lunchtid utför den irakiska musiken Ali Haithem traditionell arabisk musik med ud. Pris: 12e/7e 5-12 åriga, kontant betalning på plats. Föranmälan senast 2.8: 0451051557 / Musa.

 

14.00-15.30

Bokcafé Harhaanjohtajat, Österstjernan -hallen Lovisa Skeppsbro

 

Harhaanjohtajat (2017) är en bok om andliga fenomen av Terho Miettinen och Raija Pelli. I Bok Kafe berättar författarna själva om sitt arbete och svarar på publikens frågor.

 

16.00-19.30

ArtTalk, Österstjernan -hallen Lovisa Skeppsbro

 

Bidrag från artister och publik diskussion. Hur man gör konst av fred? Varför är många offentliga arbeten och Monument i Loviisa är krigsmonument?

 

19.30-20.30

Gospel-Jazz konsert, Lovisa kyrka

 

Musik har alltid gett människorna hopp. I gammal gospel musik kommer hoppets budskap bra fram. East Newland Band kombinerar jazz och gospel skickligt i sina föreställningar. Uppträdare Mirella Pendolin/sång, Kalle Katz/piano, Thomas Törnroos/trummor, Sampo Tiittanen/basso.

 

Måndagen 6.8.2018

 

16.30-19.00

Peace for Dummies –lektion Fredsarbetet i Finland, Österstjernan –hallen Lovisa Skeppsbron

 

Minna Vähäsalo (De Hundras Kommitté i Finland) berättar om fredsarbete i Finland förr och nu. Lektion är för ”nybörjare” och passar bra om du inte vet ännu mycket om fredsarbetet.

 

18.00-19.00

Peace for Dummies –lektion Empati och medkänsla, Lovisa Skeppsbron paviljong

 

Antti Rajala (Myötätunnon rakentuminen varhaiskasvatuksen arjessa –forskningsprojekt av Suomen Akatemia) berättar om empati och medkänsla. Lektion passar bra för ”nybörjare”

 

20.00-21.00

Fredens Kväll och Hiroshima lyktparad, Lovisa Skeppsbrons paviljong och Plagen

 

Under fredens kväll uppträder sångaren och låtskrivaren Vippe Vilponen och musiker, producent och låtskrivare Jappe Vilponen. Anneliis Koiv uppför estnisk poesi till ära av jubileumsåret för Estlands 100 åriga självständighet.

Ljustalet kommer att hållas av kongressledamoten Anders Adlercreutz runt 21.30

Kvällens höjdpunkt är Hiroshima-dagens minnesparad från Skeppsbron till Plagen. Ljusen tänds med hjälp av en fysisk teater som skådespelare från Civiltjänstcentralen. Regissör Beniamino Borghi.

Lykterna släpps ut i havet vid Plagen. Vid utsläppningen uppträder Jenny Liebkind, som är specialiserad på judiska musiktraditioner.