2012

Lovisa Fredsforum hålls fredag-måndag den 3-6 augusti med specialteman Mahatma Gandhi och icke-våld.

Fredsforumet inleds med öppningsseremonin i Bonga slottet fredagen den 3 augusti. Efter det visas en film som berättar om den sjungande revolutionen i Estland under åren 1987 – 1990. Estlands väg till ny självständighet och raserandet av hela det kommunistiska systemet var ett av de viktigaste exemplen under det förra århundradet på hur stor kraft ickevåld egentligen är.

Ickevåld är också temat för de två seminariet på lördag. Den första gästas av ickevåldsaktivisten Martin Smedjeback från Sverige. Han behandlar Mahatma Gandhis filosofi och berättar om hur det är att leva på 2000-talet enligt Gandhis ideal. Smedjeback kommer att hålla sin föredrag på svenska. Seminariegästerna får också ta del av världens ledande ickevåldsforskare Michael N. Naglers videoföredrag. Nagler har forskat i flera årtionden ickevåldsteorin, specifikt utgående från Gandhis synvinkel. Hans bok, The Search for a Nonviolent Future, belönades med American Book Award p-priset. På YouTube finns hans föreläsning på Berkeley universitet om ickevålds teori och praktik.

Den andra debatt på lördagen hålls med temat “Lämna vapnens makt – varför lär vi våra barn att tro på våldet?”. I diskussionen medverkar bland andra professorn vid Försvarshögskolan Juha Mäkinen, generalsekreterare Johanna Laaja från Institutet för fredsfostran och nätverkskoordinator Jarmo Pykälä från organisationen SaferGlobe Finland.

I Lovisa kyrka hålls en fredsmässa på söndagen. I gudstjänsten predikar den ortodoxa prästen Heikki Huttunen, som är generalsekreteraren för Ekumeniska rådet i Finland. Mässan hålls på finska, svenska och engelska. För musiken svarar Sakari Kukko, med rötter i Piirpauke och singer-songwriterm Sheila Surban som har sina rötter i Filippinerna. Efter fredsmässan det är dags för en mongkulturell sångfestival, med allsång både på finska och svenska, och kör och band som visar hur man gör musik i Finland, Ryssland, Senegalien och Filippinerna.

Hiroshimadagen firas vid Skeppsbron på måndag den 6 augusti med musik av cellisten Jussi Makkonen och dikter. Tillställningen börjar kl.20.30.

Lovisa fredsforum kommer i år samman för 25:e gångern. Dess arrangör är Kristna Fredsrörelsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *