Jaakko Elenius on kuollut

Kirkon tiedotuskeskuksen radiotomitus uutisoi 15.6.2010 että Kotimaa -lehden ja sanomalehti Pohjalaisen entinen päätoimittaja, professori Jaakko Elenius on kuollut. Elenius menehtyi Helsingissä maanantaina 14.6. pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Elenius toimi Pohjalaisen päätoimittajana vuosina 1991-1996 ja siirtyi sen jälkeen Kotimaa-lehteen, jonka päätoimittajana hän työskenteli vuoteen 2005 saakka. Koulutukseltaan Jaakko Elenius oli teologian kandidaatti. Tasavallan presidentti myönsi hänelle professorin arvonimen vuonna 2001.

Ylihärmässä syntynyt Elenius toimi aktiivisesti myös Herättäjä-yhdistyksessä ja työskenteli ennen sanomalehtiuraansa tutkijana Helsingin ylipistossa. Jaakko Elenius oli ehdokkaana vuoden 1998 arkkipiispan vaalissa.

Elenius oli myös pitkäaikainen Loviisan rauhanfoorumin neuvottelukunnan jäsen. Loviisan rauhanfoorumi ottaa osaa omaisten suruun.

***

Talvella kuoli myös toinen Loviisan rauhanfoorumin neuvottelukunnan pitkäaikainen jäsen, professori Göran von Bonsdorff. Rauhanfoorumin pääsihteeri osallistui hänen hautajaisiinsa ja jätti siellä adressin Loviisan rauhanfoorumin puolesta. Helsingin Sanomat uutisoi 18.10.2009 asiasta seuraavasti:

Professori Göran von Bonsdorff on kuollut. Hän kuoli sunnuntaiaamuna Helsingissä 91 vuoden iässä. Von Bonsdorff tunnetaan etenkin rauhanliikkeen pioneerina. Aatelissuvun vesa kiinnostui rauhantoiminnasta sodan jälkeen. Hän toimi Helsingin yliopistossa yleisen valtio-opin ja kansainvälisen politiikan professorina ja apulaisprofessorina vuosina 1952–1981. Suomi–Neuvostoliitto-seuran puheenjohtajana hän oli vuosina 1961–74 ja Rauhanliiton puheenjohtajana vuosina 1979–88. Von Bonsdorffilla oli lukuisia muitakin luottamustehtäviä. Hän julkaisi lähes 20 kirjaa ja oli loppuun asti aktiivinen mielipidevaikuttaja, joka seurasi etenkin kansainvälisen politiikan kehitystä. Göran von Bonsdorff tuli suuren yleisön tietoisuuteen 1970-luvun alussa, kun hän vastusti poikkeuslakimenettelyä, jolla Urho Kaleva Kekkosen presidenttikautta jatkettiin vuosiksi 1974–1978 ilman vaaleja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *