Väkivallan kulttuurista rauhankulttuuriin

Tapahtuma: Väkivallan kulttuurista rauhankulttuuriin -näyttely
Aika: 6. – 8.8.2010 klo 12-17 sekä elokuun ajan koulun aukioloaikoina
Paikka: Lovisa Gymnasium, Brandensteininkatu 27A (kartta)
Liput: Vapaa pääsy
Kieli: Suomi

Väkivallan kulttuurista rauhankulttuuriin –näyttely on vahva kannanotto inhimillisen turvallisuuden puolesta. Näyttelyssä pureudutaan väkivallan syihin ja seurauksiin yksittäisten ihmisten välisistä suhteista aina joukkotuhoaseisiin asti.

Näyttely antaa tiiviin tietopaketin väkivallasta, mutta esittelee sille myös vaihtoehdon: rauhankulttuurin. Rauhankulttuuri koostuu arvoista, asenteista, käyttäytymisestä ja elämäntavasta, jotka torjuvat väkivaltaa ja ehkäisevät konflikteja niiden alkusyihin puuttumalla.

Näyttely kuvailee ydinasetyypit, kertoo Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettujen pommien seuraukset ja kilpavarustelun ja ydinkokeiden karun historian. Kylmän sodan päättymisestä huolimatta ongelma ei ole poistunut, vaan maailmassa on yhä arviolta 27 000 ydinpommia, joiden ylläpitoon ja kehittämiseen käytetään vuosittain miljardeja dollareita.

Näyttely on voimakas kannanotto rauhan- ja kansainvälisyyskasvatuksen puolesta. Mitä vahvempaa yhteyttä tunnemme toisiimme ihmisyyden perusteella, sitä tehokkaammin pystymme selvittämään pienet ja suuret ristiriitamme väkivallan sijaan vuoropuhelun avulla.

Näyttely muistuttaa, että myös köyhyys on väkivaltaa. Äärimmäinen köyhyys tappaa joka päivä 24 000 ihmistä – yhtä paljon kuin jos viidensadan matkustajan lentokone syöksyisi maahan puolen tunnin välein vuorokauden ympäri.

Näistä järkyttävistä faktoista huolimatta Väkivallan kulttuurista rauhankulttuuriin –näyttely taistelee ensisijaisesti apatiaa vastaan. Se rohkaisee toimintaan paremman maailman puolesta ja antaa nimensä mukaisesti toivoa tulevaisuuden suhteen.

On arvioitu, että nälkäkuolemat ja aliravitsemus on mahdollista poistaa ja jokaisen maailman ihmisen perustarpeet tyydyttää, jos tähän tarkoitukseen ohjattaisiin vuosittain 70 – 80 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Kyseinen summa on alle 10% maailman yhteenlasketuista sotilasmenoista.

Turvallisuutta hakiessaan ihmiskunta on vuosituhansien aikana kehittänyt mitä hirvittävämpiä aseita. Mutta kumpi on turvallisempaa: nykyisen kaltainen raskaasti aseistettu maailma, vai maailma, jossa jokaisen perustarpeet on tyydytetty?

Elämme keskellä mitä monimutkaisinta syiden ja seurausten verkostoa. Jokaisella sanomisillamme ja tekemisellämme on mitä monitahoisemmat seuraukset meitä ympäröivään todellisuuteen. Meillä mahdollisuus, oikeus ja velvollisuus kääntää väkivallan kulttuuri välittämisen kulttuuriksi.

Näyttelyn kotisivut löytyvät osoitteesta www.rauhankulttuuri.fi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *