KATUn konfliktinehkäisyprojekti Itä-Timorissa päättynyt – mitä saatiin aikaan? Jose Neves ja Francisco Belo Itä-Timorista vastaavat kysymyksiin

2705565333_053b8a4943
Photo (cc) by NeilsPhotography.

Aika: keskiviikko 2.12. klo 15

Paikka: Kehys ry:n kokoushuone, Töölöntorinkatu 2 B, 5.krs

KATUn konfliktinehkäisyprojekti Itä-Timorissa käynnistyi vuonna 2006 UM:n kehitysyhteistyövaroin. Ensisijaisena yhteistyökumppanina on ollut nuorisojärjestö Renetil. Renetilin tukena paikallisessa ohjausryhmässä ovat olleet ympäristöjärjestö Haburas, naisjärjestö Fokupers, ihmisoikeusjärjestö HAK, kehitysjärjestö SAHE sekä monitorointi- ja tutkimustyötä tekevä järjestö La’o Hamutuk. Käytännössä projektia on vedetty täysin paikallisin voimin.

Suomessa vierailevat nyt projektin kaksi keskeisintä henkilöä: Renetilin pääsihteeri Jose Neves ja projektikoordinaattori Francisco Belo. He kertovat tilaisuudessa, mitä projekti sai aikaan niissä neljässä maakunnassa, joiden alueella on järjestetty sovitteluita ja koulutusta, etsitty väkivallattomia keinoja ratkaista kiistoja. Projektin tilaisuuksiin on osallistunut yli 2000 ihmistä. Englanninkielinen loppuraportti on jaossa tässä tilaisuudessa.

Itä-Timor itsenäistyi vuonna 2002 oltuaan Indonesian miehittämä vuodesta 1975 YK:n vuonna 1999 järjestämään kansanäänestykseen asti. Kansanäänestyksen jälkeen Indonesian tukemat puolisotilaalliset joukot tuhosivat suuren osan maan infrastruktuurista. Järkyttävät väkivaltaisuudet tuntuvat arjessa yhä, eikä syyllisiä ole laitettu vastuuseen teoistaan.

Itä-Timorissa YK:n väliaikaishallinnon aikana aloitettu jälleenrakennus on monin paikoin yhä kesken ja maa on edelleen yksi maailman köyhimmistä. Itä-Timorin tärkein elinkeino on maanviljelys. Itä-Timorille kuuluu myös mittavia öljy- ja maakaasuesiintymiä, mutta niiden hyödyntäminen on vielä kesken.

Lämpimästi tervetuloa tilaisuuteen!

Lisätietoja:

Oili Alm puh. 045-6313156

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *