Päivä ilman sotaa 21.9.2009

TIEDOTE

YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä rauhanpäivää vietetään maanantaina 21.9.2009 seitsemättä kertaa. Päivästä päätettiin vuoden 2001 syyskuun 11. tapahtumien jälkeen, ja ensimmäisen kerran rauhanpäivää vietettiin vuonna 2002. Aiemmin vuodesta 1981 lähtien rauhanpäivää vietettiin YK:n yleiskokouksen avajaispäivänä. Rauhanpäivä on omistettu rauhan vahvistamiselle niin kansojen sisällä kuin niiden välilläkin.

Rauhanpäivän tarkoitus on innostaa ja antaa mahdollisuus kaikille ihmisille, organisaatioille ja valtioille toimia rauhan puolesta. Rauhanpäivänä ollaan myös toivottu, että kaikkien konfliktien ja levottomuuksien osapuolet pitäisivät tulitaukoa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on esittänyt vahvan ja yksinkertaisen vetoomuksen: ”Maailma on riisuttava aseista.” Tälläkin hetkellä ympäri maailmaa rauha on häirittynä pienaseiden räjähdysmäisen kasvun, helpon saatavuuden ja väärinkäytön takia. Ban Ki-moon kehottaa ihmisiä viettämään maanantaina puoleltapäivin minuutin kestävän hiljaisen hetken solidaarisuudenosoituksena.

Samana päivänä vietetään myös englantilaisen filmintekijän Jeremy Gilleyn ideoimaa Peace one Day -päivää. Tarkoitus on viettää yksi päivä vuodessa ilman minkäänlaista sotaa tai väkivaltaa. Rauhanaktivistien, tavallisten kansalaisten, muusikoiden, julkisuuden henkilöiden ja poliitikkojen avustuksella Gilley on levittänyt rauhanpäivän sanomaa myös päättäjien keskuudessa.

Rauhanpäivänä muun muassa Afganistanissa hallituksen joukot ja ISAF-joukot ovat ilmoittaneet pitäytyvänsä kaikesta offensiivisesta toiminnasta. YK:n Afganistanin avustusoperaatio UNAMA on vahvasti
kampanjoinut rauhanpäivän teeman hengessä. Muun muassa radio- ja printtimedia on valjastettu rauhanpäivän viettoon. YK:n pääsihteerin erityisedustajan Kai Eiden vetoomusta tulitauon pitämisestä rauhanpäivänä ja presidentti Karzain vastaavaa vetoomusta on uutisoitu maassa laajasti.

Rauhanpäivän tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa, myös Suomessa. Muun muassa partiolaiset viettävät perinteidensä mukaista rauhanpäivää. Rauhanliitto järjestää Helsingissä rauhanpäivän keskutelutilaisuuden Rauhanasemalla kello 17. Sunnuntaina 20.9. veteraanit järjestävät rauhankävelyn, jonka suojelijana toimii presidentti Martti Ahtisaari. Valtakunnallinen tapahtumanavaus pidetään Helsingissä Käpylän liikuntapuistossa sunnuntaina 20.9. klo 12.00. Rauhankävely järjestetään seuraavilla paikakunnilla: Turku, Salo, Pori, Kankaanpää, Seinäjoki, Vaasa, Kokkola, Järvenpää, Lohja, Tuusula, Helsinki, Hämeenlinna, Lahti, Orimattila, Tampere, Porvoo, Kotka, Kouvola, Lappeenranta, Joensuu, Mikkeli, Savonlinna, Kuopio, Sastamala, Jyväskylä, Pudasjärvi, Oulu, Tornio, Kajaani, Kuusamo, Rovaniemi ja Sodankylä.

Lisätietoja Rauhanpäivästä: Laura Lodenius Suomen Rauhanliitto p. 040-7177762

Rauhanpäivä Afhganistanissa: UNAMA:n sivut.

Veteraanikävelystä tiedottaa Rauhanturvaajaliiton koulutuspäällikkö Heikki Pietilä, puh. 040 5345 696, heikki.pietila@rauhanturvaajaliitto.fi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *