Nyt on hyvä hetki muuttaa maailmaa

Kun Timo Honkela vastaanotti Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen vuoden 2018 rauhanpalkinnon, esitteli hän sivumennen Googlen kielenkääntäjää palkinnon luovuttajille. Kännykkään puhuttu englanti kääntyi hämmästyttävän tarkasti suomeksi – ja vielä reaaliajassa. Honkela, 55-vuotias mittavan uran tehnyt Helsingin yliopiston professori, laajensi itseään huomattavasti nuorempien tietoteknistä ymmärrystä taitavasti, konkreettisen esimerkin kautta. Toiseksi, oli raikasta huomata että meritoitunut rauhantekijä käytti jättiyhtiö Googlea esimerkkinään: muun muassa yksityisyyden turvan puutteista syytettyä yhtiötä ei ole syytä leimata yksinomaan pahaksi. Maailma ei ole mustavalkoinen.

Honkelan kirjassa Rauhankone – tekoälytutkijan testamentti esitetään idea ja malli ihmisten kommunikointia analysoivan tekoälyn valjastamisesta yksilöiden ja valtioiden välisen vuorovaikutuksen parantamiseen. Kirjan ajatukset ovat herättäneet suurta kiinnostusta paitsi Suomessa, myös ulkomailla. Eikä ihme. Kun katsoo maailmanpolitiikan vahvaa polarisoitumista ja nollasummapelin korostamista tuntuu, että vuorovaikutustaidoissa on todellakin kehittämistä. Yhdysvaltain Presidentti Trump on toki yksi keskeinen voima mutta on surullista huomata että myös eri lailla ajattelevat ihmiset lähtevät mukaan Trumpin edistämään keskustelumalliin. Helsingin Sanomat uutisoi tällä viikolla että kun maailman parhaalta mies-koripalloilija LeBaron Jamesiltä kysyttiin istuisiko hän Presidentti Trumpia vastapäätä, hän vastasi ettei koskaan ”mutta Barackia (Obama) kyllä”. On vaikea uskoa että tällaisella nokittelulla, lapsellisuuteen asti ulottuvalla keskustelutavalla saavutetaan Jamesin ajamia tuloksia rasismin lopettamiseksi.

4-6 elokuuta järjestettävän Loviisan Rauhanfoorumin teemana on tänä vuonna ymmärrys. Aihe on ajankohtaisuudessaan vertaansa vaille. Lauantain seminaareissa pohditaan rauhan, ymmärryksen ja vuorovaikutuksen suhteita monista eri tulokulmista Suomen parhaiden asiantuntijoiden johdolla. Loviisassa puhutaan myötätuntoisesta kohtaamisesta; rauhan mahdollisuudesta Lähi-idässä; yksilön muutoksen vaikutuksesta globaaliin rauhaan sekä haetaan innoitusta maailmanrauhaan Honkelan Rauhankone –kirjan inspiroimana. Luvassa on eri ideoiden, kulttuurien ja uskontojen kohtaamisia tavalla joka varmasti laajentaa ymmärrystämme itsestämme ja toiseudesta. Ja se on juuri sitä mitä aikamme tarvitsee. Sunnuntaina pidetään kaksikielinen rauhanmessu, tutustutaan irakilaiseen kulttuuriin ruoan ja musiikin kautta sekä keskustellaan taiteilijoiden kanssa kuinka tehdä rauhasta taidetta. Maanantaina 6.8 – Hiroshiman muistopäivänä – tutustutaan suomalaisen rauhantyön historiaan ja järjestetään Rauhan ilta ja Hiroshima –kynttiläkulkue.

Entä se kolmas huomio Honkelalta? Se oli hänen rauhallinen, painava ja eteenpäin katsova toteamuksensa ”Nyt on hyvä hetki alkaa muuttaa maailmaa”. Ei hän tarkoittanut tätä kuolemattomaksi lausahdukseksi jota siteerataan blogeissa ja puheissa mutta sen viisautta on vaikea kieltää. Pystymme kaikki tekemään paljon rauhan, oman- ja yhteisen ymmärryksen sekä paremman maailman puolesta. Ei se ole optimismia vaan täyttä realismia. Loviisan Rauhanfoorumi tekee jälleen tänä vuonna helpommaksi tarttua tuohon hetkeen. Nähdään Loviisassa.

 

Jussi Ojala on Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen puheenjohtaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *