Ruusukuja 76 -näyttely kertoo perheväkivallasta

nnky-banner-900

Tapahtuma: Ruusukuja 76 – Piikkejä perheonnessa -näyttely
Aika: Avoinna ma 3. – su 18.8.2009 klo 12 – 19
Paikka: Aleksanterin Piha, Aleksanterinkatu 8
Liput: Vapaa pääsy
Toteuttajat: NNKY, SGI, Espoon lyömätön linja

Ruusukuja 76 on NNKY-liiton lisensoima hanke, joka julkistettiin Maailman NNKY -päivänä 24.4.2008. Näyttelyhanke on saanut alkunsa Saksasta diakoniatyön piiristä ja ensimmäisenä mallia on Suomessa käytetty Turun kirkkopäivillä 2007 Turun seurakuntayhtymän toimesta. Perheneuvoja Mari Kinnunen käänsi saksankieliset informaatiokorttitekstit ja sovelsi ne Suomen oloihin.

Eri paikkakunnilla kiertävän näyttelyn tavoite on herättää näkemään perheväkivallan monimuotoisuus ja yleisyys. Näyttelyn tarkoituksena on tiedottaa ja lisätä keskustelua vaikeasta ja vaietusta aiheesta. Tietoa lisäämällä karistetaan myös virheellisiä ennakkokäsityksiä. Näyttely toimii myös hyvänä keskustelun avauksena. Jokaisella on perheväkivaltaan oma näkemyksensä, joka pohjautuu omaan kokemukseen tai muuhun tietämykseen. Silti perheväkivalta on vaikea aihe käsiteltäväksi. Tähän haasteeseen vastaa Ruusukuja 76 -näyttely.

Ruusukuja 76 auttaa ja tukee väkivallan uhreja. He saavat tietoa kotipaikkakuntansa eri palveluista kuten turvakodeista ja valtakunnallisista järjestöistä. Myös väkivallan tekijöille annetaan tietoa väkivallan käytön lopettamiseksi. Näyttely toimii hyvänä tietopakettina erilaisille ryhmille, kuten koululaisille, eri alojen opiskelijoille sekä kaikille niille, jotka kohtaavat työssään väkivaltaa kokeneita tai tekevät perheiden parissa töitä.

Ruusukuja 76 on hyvin konkreettisella tavalla näyttely kodista ja perheväkivallasta. Ruusukujan näyttelytilaksi lavastetaan koti huonekaluineen ja esineineen. Perheväkivallasta näyttely kertoo puolestaan informaatiokorttien välityksellä, joissa on tietoa muun muassa siitä, mitä perhe- ja lähisuhdeväkivalta on, mitä vaikutuksia sillä on uhreihin, miten se vaikuttaa lapsiin, mistä se voi johtua ja mitä sille voi tehdä. Laajalti esitellään myös lapsen kaltoinkohtelua. Ruusukujalta saa myös konkreettisia turvaohjeita ja pohditaan miksi naisen on vaikea lähteä väkivaltaisesta suhteesta. Näyttelyn erityisen huomion kohteena ovat naiset ja lapset, sillä he ovat suurin ryhmä, johon väkivalta kohdistuu. Lisäksi omana ryhmänään ovat vanhukset, maahanmuuttajanaiset ja vammaiset naiset. Maailmanlaajuisen näkökulman tuovat esille Kiinasta ja Ugandasta kertovat informaatiokortit.

Erityiset teema, jotka ovat nousseet ympäri Suomen kiertäneessä näyttelyssä keskustelun aiheiksi, ovat muun muassa lastenkasvatus, lasten ja nuorten kokema väkivalta, vaikenemisen kulttuuri, häpeä, erilaiset väärät käsitykset väkivallasta, naisiin kohdistuva väkivalta ja väkivaltaisesta suhteesta lähtemisen vaikeus. Ruusukuja 76 on toisin sanoen herättänyt ihmiset näkemään kodeissa ja lähisuhteissa oleva väkivalta ja ne ilmiöt, jotka sen ympärillä ovat. Näyttelyssä kävijät ovat usein myös kiitelleet tärkeän aiheen esille tuomista tai heränneet omaan väkivaltaa tukevaan käyttäytymiseen.

Lisätietoja:

Pirjo Riihelä
Soka Gakkai International Suomi
Vastaa Ruusukuja 76 -näyttelyn järjestelyistä Loviisassa
050 5011 884
pirjoriihela[ät]yahoo.co.uk
www.sgi.fi

Heidi Kusmin-Bergenstad
Projektisihteeri, Ruusukuja 76 -näyttely
Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys
040 359 3138 (Kesälomalla 21.7 – 8.8)
heidi.kusmin-bergenstad[ät]ywca.fi
www.ywca.fi

Jari Hautamäki
Espoon Lyömättömän linjan johtaja
09 276 6280
jari[ät]lyomatonlinja.fi
www.lyomatonlinja.fi

Kostas Tassopoulos
Espoon Lyömättömän linjan ohjaaja
09 276 62 899
kostas[ät]lyomatonlinja.fi
www.lyomatonlinja.fi

Tassopoulos on erikoistunut perheväkivallan ennaltaehkäisyssä maahanmuuttajanäkökulmaan. Hän päivystää näyttelyä torstaina 6.8. klo 12.00 – 17.00. Näyttely tulee olemaan auki joka päivä 3. – 16.8. klo 12.00 – 19.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *