Rauhanfoorumi tuo kaupunkiin taide-elämyksiä, monikulttuurisuutta ja raskaan sarjan keskustelijoita

Tiedote 1.8.2016
Yksi Suomen harvoista monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden juhlistamiseksi ja väkivallan vähentämiseksi järjestettävistä kesätapahtumista, Loviisan Rauhanfoorumi, starttaa tulevana viikonloppuna. Luvassa on seminaareja, tanssia, kulkueita, elokuvaa, konsertteja ja yhteislaulua – elämyksiä ja ajatuksia sekä totuttuun että vähemmän totuttuun tapaan.

Suomen Rauhanliiton seminaari käsittelee ydinaseongelmaa, jota saapuvat puimaan kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja entinen europarlamentaarikko, nykyinen rauhantutkija ja Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg. Professori ja Unite the Armies -kampanjan perustaja Eero Paloheimo sekä Humanistiliiton puheenjohtajat Irma Peiponen ja Eino Huotari keskustelevat Humanistiliiton järjestämässä seminaarissa kansallisuusaatteesta ja maailmankansalaisuudesta.

Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen seminaarissa pureudutaan puolestaan pakolaiskriisin taustoihin ja etsitään kriisiin ratkaisuja. Asiantuntijoiksi saapuvat Kirkon Ulkomaanavun vanhempi asiantuntija Mahdi Abdile ja Suomen Lähetysseuran rauhan ja sovinnon erityisasiantuntija Minna Saarnivaara. Afganistanilainen kansalaisaktivisti Zabihullah Nikzad, vapaaehtoistyöntekijänä pakolaisleirillä toiminut Maarit Vuori ja Loviisan kaupungin pakolaiskoordinaattori Ulla Taipale esittävät kommenttipuheenvuoron. Itä-Uudenmaan Paasikiviseuran seminaarissa Kirsikka Moring ja rovasti Veli-Matti Hynninen keskustelevat Helsingin Sanomien Moskovan kirjeenvaihtajan Pekka Hakalan kanssa Venäjästä. Aiheena on erityisesti Hakalan tänä keväänä tekemä matka Venäjän halki Viipurista Vladivostokiin. Mitä salaisuuksia matka paljasti todellisuudesta Venäjällä? Seminaarit järjestetään Almintalossa lauantaina kello 13-16.

Ennen seminaaria Loviisan torilla toteutetaan Mahdollisuuksien tori -tapahtuma, jonka ohjelmassa on mm. latinotanssia ja afganistanilaista rap-musiikkia. Useat rauhan- ja kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt esittelevät torilla toimintaansa. Tapahtuma huipentuu suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta juhlistavaan Meillä on unelma -kulkueeseen, joka päättyy Kappelinpuistossa järjestettävään piknikkiin.

Kino Marilyn näyttää Land of Mine -elokuvan, joka kertoo saksalaisten sotavankien Toisen maailmansodan jälkeisestä kohtalosta Tanskassa. Lauantai-illan ohjelma toteutetaan Laivasillalla, jossa esiintyvät nykytanssija Tanja Andreeva ja turvapaikanhakijoiden muodostama, perinteistä arabialaista musiikkia soittava yhtye Baghdad Band. Laivasillalta lähtee Hiroshima-päivän kynttiläkulkue uimarannalle, jossa esitetään japanilaistaustaisen loviisalaistaiteilija Shinji Kanki‘n teos Hiroshiman muistolle.

Sunnuntain ohjelmassa on rauhanmessu kirkossa, jossa esiintyvät tanssiryhmä Xaris Finland ja norjalainen sopraano Katharina Frogner-Kockum. Iltapäivällä Loviisan Laulujuhlilla ravintola Kappelissa ovat mukana mm. Baghdad Band, Alavuden projektikuoro sekä paikalliset Gloriat et Uno ja Blokomblaanda.

Kuubalaistaiteilija Chichon julistenäyttely on nähtävillä Almintalossa 2.8­–14.8 ja hän on itse paikalla näyttelyn avajaisissa tiistaina 2.8. Ruotsalaisen kuvataiteilija Ragnwei Axellie‘n näyttely on viikonlopun ajan esillä kirkossa. Näyttely on osa esitettävää Jorden oratoriota, jonka kantaesitys kuullaan Loviisan kirkossa perjantaina 5.8 klo 19 Loviisan seudun oratoriokuoron ja orkesterin esittämänä.

Rauhanfoorumin tavoitteena on tuoda yhteen eritaustaisia ihmisiä keskustelemaan keinoista väkivallan vähentämiseksi maailmanlaajuisesti. Toritapahtumalla, kulkueella, monikielisillä laulujuhlilla ja muulla kulttuuritarjonnalla juhlistetaan kielten ja kulttuurien monimuotoisuutta ja ihmiskunnan yhtenäisyyttä. Loviisan Rauhanfoorumiin kootaan useiden eri järjestäjien tapahtumia. Pääjärjestäjänä toimii Suomen Kristillinen Rauhanliike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *