Loviisan Rauhanfoorumi 2016 tuo kaupunkiin kulttuuria, kohtaamisia ja kovan luokan keskustelijoita

Loviisan Rauhanfoorumi tuo Loviisaan tänäkin vuonna kovan luokan keskustelijoita. Ydinaseongelmaa saapuu puimaan entinen pitkäaikainen ulkoministeri, nykyinen kansanedustaja Erkki Tuomioja ja entinen europarlamentaarikko, nykyinen rauhantutkija ja Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Toisessa seminaarissa keskustelunaiheeksi nostetaan pakolaiskriisi ja kysytään, missä se on ja miten se ratkaistaan. Asiantuntijoiksi saapuvat mm. Kirkon Ulkomaanavun vanhempi asiantuntija Mahdi Abdile sekä Suomen Lähetysseuran rauhan ja sovinnon erityisasiantuntija Minna Saarnivaara. Lisäksi Itä-Uudenmaan Paasikiviseura järjestää seminaarin otsikolla Suomi ’99 ja arktinen ulottuvuus ja Humanistiliitto otsikolla Nationalismin ja maailmankansalaisuus. Viimeksi mainitussa alustajina toimivat Irma Peiponen ja Eino Huotari.

Ensi vuonna jo kolmen vuosikymmenen ajan järjestetty kesätapahtuma rakentuu Hiroshiman atomipommin pudottamisen vuosipäivän ympärille. Tänä vuonna kyseinen päivä, 6.8, osuu lauantaille. Uutta tänä vuonna on entistä laajempi yhteistyö kehitysyhteistyökysymysten asiantuntijajärjestö Kepa ry:n kanssa. Kepan kanssa järjestetään Mahdollisuuksien tori -tapahtuma, jossa on tarjolla kurdilaista ruokaa, musiikkia ja tanssia ja jossa kansalaisjärjestöt esittelevät toimintaansa. Lauantaiaamun tapahtuma huipentuu suvaitsevaisuutta ja monimuotoisuutta juhlistavaan Meillä on unelma -kulkueeseen, joka päättyy Kappelinpuistossa järjestettävään piknikkiin.

Seminaarien jälkeen Kino Marilynissä esitetään saksalaisten sotavankien Toisen maailmansodan jälkeisestä kohtalosta Tanskassa kertova Land of Mine -elokuva. Lauantai-illan ohjelma toteutetaan Laivasillalla, jossa esiintyvät nykytanssija Tanja Andreeva ja turvapaikanhakijoiden muodostama yhtye Bghdad Band. Laivasillalta lähtee Hiroshima-päivän kynttiläkulkue uimarannalle, jossa esitetään japanilaistaustaisen loviisalaistaiteilija Shinji Kanki‘n teos Hiroshiman muistolle. Sunnuntain ohjelmassa on rauhanmessu kirkossa ja Loviisan Laulujuhlat ravintola Kappelissa. Näyttelyitä on kaksi, kuubalaisen julistetaiteilija Chichon kaksiviikkoinen näyttely Almintalossa ja ruotsalaisen kuvataiteilija Ragnwei Axellie‘n viikonlopun esillä oleva näyttely kirkossa.

Rauhanfoorumin tavoitteena on tuoda yhteen eritaustaisia ihmisiä keskustelemaan keinoista väkivallan vähentämiseksi maailmanlaajuisesti. Toritapahtumalla, kulkueella, monikielisillä laulujuhlilla ja muulla kulttuuritarjonnalla juhlistetaan kielten ja kulttuurien monimuotoisuutta ja ihmiskunnan yhtenäisyyttä. Loviisan Rauhanfoorumiin kootaan useiden eri järjestäjien tapahtumia. Pääjärjestäjänä toimii Suomen Kristillinen Rauhanliike. Tapahtuman suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.

Kokonaisuudessaan Loviisan Rauhanfoorumin (5.-7.8.2016) ohjelma löytyy tämän linkin takaa.

Lisätietoja: Pääsihteeri Timo Virtala, timo.virtala@rauhanfoorumi.fi, 045 784 05574.

Mahdollisuuksien tori -vastaava Kristian Melander, kristian.melander@rauhanfoorumi.fi,
050 346 8836

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *