Uskonnot ja elämänkatsomukset kohtasivat Loviisassa

Loviisan Rauhanfoorumi päättyi sunnuntaina Loviisan Laulujuhliin, jotka vetivät ravintola Kappelin terassin täyteen väkeä. Rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala avasi laulujuhlat julistamalla, että Loviisan Laululla juhlistetaan kielten ja kulttuurien moninaisuutta. ”Aivan kuten kuorolaulun kauneus johtuu äänten monipuolisuudesta, myös yhteiskunnan kauneus ja vahvuus tulee nimenomaan sen kulttuurien, tapojen ja näkökulmien monipuolisuudesta.”

Nelipäiväinen foorumi oli sekä järjestäjien että yleisön mielestä onnistunut. Etukäteen hiukan jännitetty valinta, useiden seminaarien pistäminen lauantaina päällekkäin, kannatti, sillä ravintola Kappelin seminaareihin osallistui edellistä vuotta runsaammin kuulijoita.

Yksi foorumin mieleenpainuvimmista hetkistä oli uskontojen vetoomus kirkon edestä. Mukana oli hindu, buddhalainen, äiti Amman seuraaja, useita muslimeja ja useita kristittyjä. Ryhmä tapasi ensimmäisen kerran keväällä, ja laati tällä kertaa seuraavanlaisen julistuksen:

Me, jotka tulemme eri uskonnollisista ja henkisistä taustoista kannamme huolta maailman rauhasta, luonnon tilasta ja tiedostamme vastuun väkivallattomaan toimintaan sitoutumisesta ja luonnon suojelemisesta. Haluamme rohkaista jokaista uskontojen väliseen dialogiin maailman ongelmien ratkaisemiseksi Loviisan Rauhanforumin hengessä.

Suomalais-ugrilaiset teemat olivat foorumissa esillä myös elokuvan ja tanssiteoksen myötä. Erityisen suuret kiitokset saavutti Hanna Brotheruksen video-tanssiteoksen maailmanensi-ilta. Teos kertoo yhdestä viimeisestä livvinkarjalaa äidinkielenään puhuvasta henkilöstä videolta luetun livvinkarjalaisen runon ja taltioinnin edessä toteutetun tanssin keinoin.

Osallistujamäärältään suosituin tapahtuma oli Hiroshima-päivän kynttiläkulkue, jonne järjestäjien arvion mukaan saapui ainakin 300 henkilöä. Kynttiläpuheen piti tänä vuonna kansanedustaja Pekka Haavisto.

Seurakuntakeskuksessa kokoontunut Loviisan Rauhanfoorumin neuvottelukunta päätti asettaan työryhmän suunnittelemaan vuoden 2017 juhlavuotta, jolloin Loviisan Rauhanfoorumi täyttää 30 vuotta.

Yläkuva: “Pyhiinvaellus Pariisiin” -tapahtumaan osallistui mm. luterilainen Karl af Hällström, ortodoksi Heikki Huttunen ja muslimi Kari Koivisto. Lisää valokuvia foorumista löytyy osoitteesta https://www.flickr.com/photos/84378184@N06/sets/72157656985172076. Kaikki kuvat ovat Jouni Viitalan ottamia. Kuvia saa vapaasti käyttää, kunhan mainitsee kuvaajan.

3 thoughts on “Uskonnot ja elämänkatsomukset kohtasivat Loviisassa

  1. Kiitos kuvasta! Pieni korjaus: Etunimeni kirjoitetaan K:lla. 🙂

  2. Niin, ja “af” tietenkin pienellä a:lla.

  3. Hei Kalle, vasta nyt huomasin viestisi. Nyt kirjoitusasu on korjattu, pahoittelen virheitä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *