Lukudraama Palvelutalo Esplanadissa

Juhani_Aho
Kuva: pd.

Tapahtuma: Lukudraama Juhani Ahon tekstiin Rauhan erakko
Aika: Lauantaina 8.8.2009 klo 17 – 18
Paikka: Palvelutalo Esplanad, Kuningattarenkatu 7
Kieli: suomi

Juhani Aho (1861-1921)

Juhani Aho oli ensimmäinen suomeksi kirjoittanut ammattikirjailija. Hänen uransa oli pitkä, lähes neljäkymmentä vuotta. Ahon lapsuudenkoti oli herännäinen ja se näkyy myötämielisyytenä herännäisyyttä kohtaan Ahon tuotannossa.

Aho pääsi ylioppilaaksi Kuopion lyseosta vuonna 1880. Sen jälkeen hän opiskeli Helsingin yliopistossa suomen kieltä kirjallisuutta ja historiaa. Opiskeluaikanaan hän voitti osakuntansa kirjoituskilpailun.

Vuonna 1884 Aho jätti yliopiston ja siirtyi vapaaksi kirjailijaksi ja lehtimieheksi. Hänen lehtimiesuransa oli uraauurtava ja hän oli mukana perustamassa Päivälehteä, jonka seuraajaa Helsingin Sanomia avusti kuolemaansa asti.

Ahon pääteoksiin luetaan Rautatie, siinä hän kuvaa vanhan ja uuden ristiriitaa. Myöhäiskauden tuotannosta merkittävin, Juha, on myös filmatisoitu ja tehty oopperaksi.

Ahon tyyli edusti realismia. Hänen teostaan Papin rouva on verrattu Flaubertin Rouva Bovaryyn. Eikä suinkaan suotta.

Juhani Ahon tyyli on kirkas ja loppuun hiottu. Siksi Rauhan erakko edustaa poikkeusta Ahon tuotannossa. Tyyli on pamflettimainen. Voi kuvitella, että Aho oli voimakkaassa mielentilassa kirjoittaessaan erakon.

Rauhan erakko

Rauhan erakko lienee suurelle yleisölle tuntemattomin Juhani Ahon tuotannossa.

Alkuvirikkeen Aho sai Erakkoon mahdollisesti jo 1893 Caprin matkallaan. Siellä hän kuuli kertomuksia maailmaa paenneesta ja madonnaa rauhan symbolina palvovasta erakosta.

Ensimmäisen maailmansodan syttyminen sai hänet tarttumaan aiheeseen ja hän sijoitti tapahtumat Tiroliin. Teoksen maisemat on suoraan lainattu Ahon 1903 tekemältä matkalta.

Rauhan erakko ilmestyi 1916, mutta tsaarin hallinto sensuroi kirjaa. Teoksen saama aikalaiskritiikkikin oli varsin ristiriitainen.

Sotasensuuri poisti kohdat, joissa otettiin kantaa pienten kansojen sortoon ja sodan järjettömyyteen. Myös kohdat, joissa puhutaan aseistakieltäytymisen puolesta ja kehotettiin kirkkoa ottamaan rauhan asiaa omakseen, poistettiin.

Erakko on selkeä yleismaailmallinen aatedraama ja sellaisena se poikkeaa Ahon muusta tuotannosta.

Rauhan erakko julkaistiin täydellisenä vasta 1958. Viimeisin painos siitä on otettu 2000.

rauhan_erakko
Kirjan voi lukea internetissä yllä olevaa kuvaa klikkaamalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *