Hiroshima-päivän tunnelmia Loviisassa

DSC_8261

Loviisan Rauhanfoorumin päätöspäivä, Hiroshima-päivä 6.8. oli onnistunut sekä ohjelman, yleisön että tunnelman osalta. Foorumi alkoi jazzpianisti Veikko Hakkaraisen erinomaisella konsertilla ja suurlähettiläs Heikki Talvitien ja dosentti Arto Luukkasen sopivasti jännitteisellä Venäjä / Ukraina -debatilla Ravintola Loviisan Kappelissa, ja jatkui Absolute Girsien säkenöivällä sähköselloesityksellä ja Sade Hiidenkarin meditatiivisella Secred – Pyhä -videoteoksen maailmanensi-illalla Laivasillalla.

Kynttiläpuheen pitäjäksi päätyi alkuperäisestä ohjelmasta poiketen Loviisan Rauhanfoorumin perustajajäsen, ja ensimmäiset 20 vuotta pääsihteerinä toiminut Veli-Matti Hynninen. Hän muisteli Loviisan Rauhanfoorumin historiaa ja totesi foorumin saaneen alkunsa vuonna 1981 alkaneen Loviisan Hiroshima-päivän kynttiläkulkueen ympärille. Traditio elää yhä vahvana, osallistujia oli tänä vuonna arviolta 200 henkilöä.

Omassa puheenvuorossani muistelin päivälleen 69 vuotta aiemmin pudotettua atomipommia. Nostin esille ajatuksen, ettei ihmiskunnan historian hirveimpien hetkien muistamisen tulisi ajaa meitä epätoivoon eikä passiivisuuteen, vaan sen tulisi päin vastoin antaa meille motivaatiota ja energiaa rakentaa parempaa maailmaa. Lainasin Martin Luther King Jr:a, jonka mukaan väkivallattomuudessa on kyse pelon, vihan ja raivon aiheuttaman negatiivisen energian käyttämisestä kontrolloiduissa olosuhteissa rakentavaan toimintaan.

Timo Virtala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *