Pasifismi on työtä paremman maailman puolesta

Rangoon_100
Buddhalainen noviisi Burman Rangoonissa sijaitsevassa Shwedagon Pagodassa. Burman laillinen johtaja Daw Aung San Suu Kyille myönnettiin viime maanantaina Mahatma Gandhi -palkinto hänen väkivallattomasta taisteluistaan maata hallitsevaa sotilasjunttaa vastaan. Kuva: tv.

Pasifismilla on idealistinen ja radikaali maine, vaikkei se lähemmin tarkasteltuna ole kumpaakaan.

Sanakirjan mukaan pasifismi eli rauhanaate tarkoittaa ”pyrkimystä sotien välttämiseen ja kansojen rauhanomaiseen kanssakäymiseen.” Pasifistilla puolestaan tarkoitetaan rauhanaatteen kannattajaa.

Pasifismi -sanan alkuperä on latinan kielen sanoissa paci- (pax) eli rauha ja -ficus eli tekeminen. Näin ollen rauhantekijä lienee paras suomenkielinen vastine pasifistille.

Rauhan tekeminen, eli työ sotien ennaltaehkäisemiseksi ja väkivallan vähentämiseksi, ei ole sen radikaalimpaa tai idealistisempaa kuin lääketieteenkään työ tauteja vastaan. Tauteja on aina ollut ja tulee aina olemaan, mutta onneksi kenellekään ei tule mieleenkään kyseenalaistaa lääketieteellisen työn merkitystä tämän takia.

Työ rauhan puolesta ei ole idealismia, vaan yksi ihmiskunnan tärkeimmistä tehtävistä.

Loviisan rauhanfoorumi tarjoaa omalta osaltaan puitteet tälle työlle. Tämän vuoden seminaarissa pohdimme, mitä kasvattajat ja päättäjät voivat tehdä saadakseen väkivallan vähenemään kotona ja koulussa. Ja edelleen: miten onnistunut kasvatus tuo rauhaa, suvaitsevaisuutta ja viisautta tähän ristiriitojen repimään maailmaan. Rauhanfoorumissa on myös esillä perheväkivallasta kertova näyttely.

Jokainen yksittäinen väkivallanteko ja jokainen yksittäinen sota on estettävissä. Mitä enemmän teemme työtä rauhan eteen, sen paremmin onnistumme. Mitä enemmän pohdimme, tutkimme, testaamme, opetamme ja otamme käytäntöön rauhaa ylläpitäviä ja rauhaan johtavia toimintamalleja, sitä vähemmän maailmassa on väkivaltaa.

Timo Virtala,
Loviisan rauhanfoorumin pääsihteeri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *