Tulevia tapahtumia


Kuva (pd): UNAMID

Tampereen YK-yhdistyksen Peace Day to 19.9.

Kansainvälinen rauhanpäivä on vuosittainen YK:n juhlapäivä, joka on omistettu toiveelle maailmasta vailla sotaa ja väkivaltaa. Tampereen YK-yhdistys TAYK ry järjestää tämän juhlapäivän kunniaksi puhujatilaisuuden torstaina 19.9.2013 teemalla “Nuoret rauhanprosesseissa”. Puhujatilaisuudessa pohditaan nuorten vaikuttamiseen liittyviä kysymyksiä erityisesti konfliktialueilla, esimerkiksi sitä, miten nuoret saadaan osallistettua konfliktien ratkaisuun ja miten heidät huomioidaan paremmin kestävän ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa.

10.00-–10.15 TAYKin tervetuliassanat
10.15–-11.00 Pia Stjernvall (ulkoministeriö): Nuorten osallistumisen lisääminen rauhanprosesseissa esimerkkeinä Afganistan, Kenia ja Somalia
11.00–-11.45 Timo Virtala (Loviisan Rauhanfoorumi): Sotien vastustaminen ei riitä
12.15–-14.00 (ohjelma englanniksi)
12.15–-13.00 Jussi Ojala (Kirkon ulkomaanapu)
13.00–-13.45 Åsa Wallendahl (Demo ry): Nuorten rooli demokratian kehityksessä ja rauhan rakentamisessa Nepalissa

Tilaisuus järjestetään Paavo Koli -salissa (PinniA 2100) yliopistolla. Lisätietoja sähköpostitse tarja.seppa@uta.fi.

************

YK:n rauhanpäivän rukoustilaisuus Helsingin tuomiokirkon portailla la 21.9.

Helsingin tuomiokirkon rapuilla rukoillaan ekumeenisesti rauhan ja erityisesti Lähi-idän ja Syyrian rauhan puolesta YK:n kansainvälisenä rauhanpäivänä 21.9. kello 12. YK:n rauhanpäivää on vietetty vuodesta 1981 lähtien. Aiemmin päivä ajoittui YK:n yleiskokouksen avajaispäivälle, mutta nyt rauhanpäivää vietetään yhdennettätoista kertaa 21. syyskuuta. Kansainvälinen rauhanpäivä on omistettu rauhan vahvistamiselle niin kansojen sisällä kuin niiden välilläkin. Rauhanpäivästä on tullut viime vuosina eritysesti uskontodialogitoiminnan päivä. Päivää juhlitaan eri puolilla maailmaa uskontojen edustajien kesken. Kirkkojen Maailmanneuvosto myös kehottaa jäsenkirkkojaan viettämään YK:n kansainvälistä rauhanpäivää rauhanrukouksessa. Seurakuntia kutsutaan lisäksi jakamaan rukouksensa facebookissa tai twitterissä (#peaceday). Tuomiokirkon rapuilla pidettävässä rukoushetkessä on mukana muun muassa ortodoksiteologi Riina Nguyen, englanninkielisen työn pastori Hans Krause sekä arabiankielisen työn pastori Ramez Ansara. Ansara järjestää yhteisönsä kanssa eri puolilla pääkaupunkiseutua ja pitkin vuotta rauhanrukoushetkiä Lähi-idän rauhan puolesta. Syyrialaista musiikkia on paikalla soittamassa luuttumestari Sameh Monzder, joka on kotoisin Damaskoksesta. Lisäksi kuullaan muun muassa Fransiscus Assisilaisen rauhanrukous laulettuna sekä kamerunilaisen presbyteerikuoron rauhanlaulu. Tapahtumaa ovat järjestämässä Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta, Helsingin seurakuntayhtymän kansainvälinen työ, Suomen Lähetysseura, Suomen Kristillinen Rauhanliike sekä Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetystyö Filantropia ry. Rukoushetki sijoittuu Suomen Lähetysseuran porkkanamarkkinoiden yhteyteen. Porkkanamarkkinat ovat Helsingin Tuomiokirkon portaiden edustalla la 21.9. klo 10–14. Lisätietoa rukoushetkestä: heidi.rautionmaa@evl.fi.

*************

Rauhanpäivän Syyria Speakers’ Corner Kolmen sepän patsaalla la 21.9.

Kolmen sepän aukiolla (Aleksanterinkatu 23) rauhanjärjestöt ottavat kantaa rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi Syyriassa järjestämällä speakers’ cornerin klo 12.30 – 13.30, jossa kuullaan syyrialaisten puheenvuoroja moniäänisyyden hengessä. Tapahtuman Fb-sivut löytyvät osoitteesta www.facebook.com/events/502169446537219/

**************

Asevienti-ilta An Vranckxin kanssa Helsingin Rauhanasemalla ma 23.9.

Millaisia asevientiin puuttuvia kampanjoita on järjestetty eri puolilla maailmaa, ja millaiset inspiroivat ideat ovat toteutumassa lähitulevaisuudessa? Tervetuloa kuulemaan esimerkkejä ja keskustelemaan huippuasiantuntijoiden kanssa. Tohtori, asevientitutkija ja aktivisti An Vranckx kertoo kiinnostavia esimerkkejä maailmalta, ja aseistariisunnan asiantuntija Elli Kytömäki kuvaa nykytilannetta ja sen haasteita. Tohtori An Vranckx on Konfliktien ja kehityksen tutkimusohjelman professori Gentin yliopistossa ja tutkija YK:n yliopistossa. Hän toimii pienaseasiantuntijana brittiläisessä SaferWorld-järjestössä, joka työskentelee yli 20 kriisimaassa ja on aloittamassa Suomen valtion rahoittamaa pienaseohjelmaa Keniassa. Hänellä on kenttäkokemusta Kolumbian konfliktialueilta ja hän on toimittanut kaksi ”mustaa kirjaa” EU:n asevientikäytännöistä. Elli Kytömäki on aseidenriisunnan asiantuntija. Hän on työskennellyt muun muassa Etyjissä ja viime vuosina YK:n ja EU:n yhteisessä hankkeessa kansainvälisen asekauppasopimuksen edistämiseksi. Paikka: Rauhanaseman saunatupa, Veturitori 3, Helsinki. Aika: maanantaina 23.9. kello 17-19. https://www.facebook.com/events/537193159687183/

***************

Pax-klubi Helsingin Rauhanasemalla to 26.9.

Pax-klubien syksy poksahtaa käyntiin torstaina 26.9., kun Rauhanasemalle saapuvat Pearls for Dinner ja Vilie! Molemmat bändit ihastuttavat folkhenkisellä pohjavireellä, jonka Pearls for Dinner kytkee tummiin bluessävyihin ja Vilie kauniisiin popmelodioihin. Tervetuloa kuuntelemaan kahta nousevaa helsinkiläisyhtyettä jotka virittävät Itä-Pasilan hetkessä syksyiseen kynttilätunnelmaan! Vapaa pääsy. Paikka: Rauhanasema, Veturitori 3, Helsinki. Aika: Torstaina 26.9. kello 19-23. https://www.facebook.com/events/157297557802605/

***************

Lokakuussa tapahtuu:

* Perjantaina 4.10 klo 9.30 – 14 Suomen Aasia-Eurooppa kansalaisfoorumi ja Suomen Rauhanliitto järjestävä seminaarin Eurooppa-talossa Helsingissä, jossa puhujina mm Venäjän rauhanliikkeen edustajia ja rauhanliiton pj MEP Tarja Cronberg.

* YK-päivänä to 24.10 Helsingin Tuomiokirkossa järjestetään kansainvälinen juhlajumalanpalvelus. Lisätietoja http://www.kristillinenrauhanliike.fi/archives/750

* YK-päivänä to 24.10 aseetonta rauhanturvaamista tekevä Nonviolent Peaceforce (NP) esittäytyy Helsingin kulttuurikeskus Caisassa klo 17.00 lähtien. Mukana mm. Filippiineillä NP:n rauhanturvaajana toimiva Alex Virtanen sekä kansanedustaja Pekka Haavisto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *