Kulttuurit kohtasivat Loviisan Rauhanfoorumissa

Kuvakaappaus 2013-08-07 15:52:14

Loviisan Rauhanfoorumi päättyi myöhään eilen illalla noin 150 ihmisen laskiessa Hiroshima-päivän kynttilälyhdyt Loviisanlahteen. Tapahtumaa oli edeltänyt Noora Venetvaaran ja Jukka Haaviston tasokas bassolla taustoitettu lauluesitys, TT Patrik Hagmanin ja uskontotieteiden opiskelija Markus ”Uku” Laitisen kirjailijahaastattelut sekä Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteri Heikki Huttusen kynttiläpuhe. Tapahtuman järjestäjät ovat tämän vuoden foorumiin erittäin tyytyväisiä.

– Esitykset olivat tasokkaita ja tunnelma korkealla koko tapahtuman ajan. Eniten varauksettomia ylistyssanoja keräsi perjantaina ja lauantaina esiintynyt kuopiolaisbändi Sheine Ite, kuten myös sunnuntain laulujuhlat. Yleisöä olisi perjantain ja tiistain tapahtumissa saanut olla kieltämättä enemmän, mutta lauantain ja sunnuntain tapahtumissa oli kiitettävästi väkeä, 40 – 150 per tapahtuma, summaa Loviisan Rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala.

Loviisan Rauhanfoorumi järjestettiin 26. kerran. Tapahtuman ideana on tuoda yhteen erilaisia ihmisiä, kulttuureita ja elämänkatsomuksia keskustelemaan yhteiskunnan ja koko ihmiskunnan haasteista. Tänä vuonna pääseminaarin teemana oli älykäs valta ja populismi, josta keskustelemaan saapuivat kansanedustajat Mikaela Nylander (rkp) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) sekä emeritusprofessori Reijo E. Heinonen. Heinonen korosti puheenvuorossaan johtajien eettistä vastuuta, lainaten mm. 1700-luvun ranskalaisfilosofi Jean-Jacques Rousseau’ta: ”Se joka haluaa erottaa politiikan ja etiikan, ei ole ymmärtänyt kummastakaan mitään.”

Kansanedustajat Nylander ja Ruohonen-Lerner olivat erimielisiä jo populismin määrittelystä, Nylander tulkitsi termin tarkoittavan yksiselitteisesti negatiivista ilmiötä, monimutkaisten asioiden yksinkertaistamista ja totuuden vääristelyä, kun taas Ruohonen-Lernerin käsityksen mukaan on olemassa sekä hyvää että pahaa populismia.

Loviisan Rauhanfoorumin ohjelmaan kuului tänäkin vuonna useiden eri tahojen järjestämää ohjelmaa, kuten esimerkiksi kansainvälisyyskasvatusjärjestö CISV:n nuorisoleiri, Loviisan seurakuntien järjestämä rauhanmessu ja Loviisan Laulu ry:n järjestämä Loviisan laulujuhlat. Erityisesti CISV:n mukanaolo lämmitti pääsihteeri Virtalan mieltä.

– Sain lapsena ja nuorena tältä järjestöltä todella paljon, leirikokemukset vaikuttivat koko elämääni, joten nyt oli suuri ilo ja kunnia olla mukana järjestelyissä, ikään kuin maksamassa hiukan takaisin kiitollisuudenvelkaa.

Seminaarin ja laulujuhlien paikkana oli nyt ensimmäistä kertaa ravintola Loviisan Kappeli. Sekä rauhanfoorumin järjestäjät että ravintola Kappelin puolesta yhteistyöhön ollaan siinä määrin tyytyväisiä, että yhteistyö tulee jatkumaan ensi vuonnakin.

Loviisan laulujuhlissa esiintyi neljä kuoroa, joista kaksi oli kansainvälistä ja kaksi paikallisia, yksi guinealais-suomalainen yhtye, sekä 77-vuotias rap-mummo Eila Nevanranta. Järjestäjien tavoite iloisesta ja monikulttuurisesta kesätapahtumasta toteutui sataprosenttisesti. Lapset, nuoret ja vanhat tanssivat, mummo räppäsi, nepalilainen musiikki kohtasi länsiafrikkalaisen, ruotsinkielinen laulu vaihtui sujuvasti suomenkieliseksi kesken yhteislaulun, serbialaiset, meksikolaiset, brasilialaiset, portugalilaiset ja guinealaiset rytmit ja sanoitukset saivat yleisön nauttimaan, nauramaan, laulamaan ja tanssimaan.

Lisätietoja:

Timo Virtala, timo.virtala@rauhanfoorumi.fi, 045 784 05574

Valokuvia:

Valokuvia, joita media saa käyttää ilmaiseksi ja lupaa kysymättä, löytyy rauhanfoorumin kotisivuilta kohdasta valokuvia. Kyseisellä sivustolla tullaan julkaisemaan lisää kuvia vielä tämän päivän aikana. Kuvaajan nimi on mainittava: Jouni Viitala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *