Suvaitsevaisuudesta räppäävä mummo kruunaa monikulttuuriset laulujuhlat

Kassandrakuoro6769
Kassandrakuoro. Kuva: Johnny Korkman/ Kassandra ry

Aika: sunnuntaina 4.8.2013 klo 13 – 15 (Afrotanssi-workshop alkaen klo 12)
Paikka: ravintola Loviisan Kappeli, Kappelipuiston keskellä osoitteessa Kuningattarenkatu 19
Liput: 10 euroa, alennuslippu 5 euroa, piknik-paikka on ilmainen
Kieli: suomi, ruotsi ja englanti, laulua myös muilla kielillä

(Nedan på svenska)

Loviisassa järjestetään sunnuntaina 4.8. jo kolmantena vuonna peräkkäin monikulttuurisuutta juhlistavat laulujuhlat. Esiintymään saapuu helsinkiläinen naiskuoro Kassandra, jonka laulajat ovat kotoisin yhdeksästä eri maasta, latinalaisamerikkalainen Coro Latinoamericano, niin ikään Helsingistä, suomenruotsalaisia keinulauluja laulava pernajalainen eläkeläiskuoro Blokomblaanda, loviisalainen nuorten naisten lauluyhtye Misanel, guinealais-burkinafasolais-nepalilas-suomalainen Hamana Diara sekä räppärimummo Eila.

Ungernin linnoituksella tapahtuneesta tulipalosta johtuen laulujuhlat järjestetään tällä kertaa hiljattain 1800-luvun loistoon entisöidyn ravintola Loviisan Kappelin terassilla. Sisäänpääsy tilaisuuteen maksaa 10 euroa ja alennuslipun hinta on 5 euroa, mutta musiikista pääsee nauttimaan myös ilmaiseksi.

– Musiikista ja yhteislaulusta voi nauttia myös Kappelinpuistossa ravintolan edustalla, jonne toivomme ihmisten saapuvan sankoin joukoin piknikille, kehottaa yksi tapahtuman järjestäjistä, pernajalainen Mia Aitokari.

Puistossa Kappelin edustalla järjestetään Hamana Diara -ryhmän johdolla Afrotanssi-workshop klo 12 lähtien, itse laulujuhlat alkavat klo 13 ja päättyvät klo 15.

Loviisan perinteisiä laulujuhlia järjestettiin vuosina 1899 – 1984. Vuonna 2010 perustettiin Loviisan Laulu ry, Lovisa Sång rf, jonka tavoitteessaan on ollut paitsi herättää Loviisan perinteikkäät laulujuhlat henkiin, myös tuoda ne uudelle vuosituhannelle. Uusien laulujuhlien ideana on nostaa kansainvälisyys keskiöön ja nauttia kielten ja kulttuurien monimuotoisuudesta.

– Minulle on äärimmäisen tärkeää, että ollaan suvaitsevaisia. Kannatan kansainvälisyyttä ja toivoisin että ihmiset pääsisivät enemmän tutustumaan toisiinsa, oppisivat ja ymmärtäisivät. Me kaikki olemme samanlaisia, lähtökohdat vain ovat erilaisia, sanoo Suomen ja kenties koko maailman ainoa räppimummo, Eila Nevanranta.

Vapaaehtoistyönä toteutettavien laulujuhlien sloganina on ”Moninaisuus yhdistää.” Loviisan Laulujuhlat on osa Loviisan Rauhanfoorumia, joka järjestetään 2. – 6.8. Rauhanfoorumin ohjelmaan kuuluu laulujuhlien lisäksi muun muassa seminaareja, konsertteja, teatteria, tanssia, toritapahtuma ja Hiroshima-päivän kynttiläkulkue.

[Lisätty 25.7. klo 19.40:] Laulujuhlille on järjestetty Helsingistä bussikuljetus, joka lähtee Kiasman edestä su 4.8. klo 10 ja on perillä Loviisassa klo 11, jolloin Loviisan kirkossa alkaa meditatiiviseen rukouslauluun keskittyvä Taize-messu. Kuljetus maksaa 5 euroa per suunta, ja siihen on ilmoittauduttava erikseen sähköpostitse osoitteeseen info@rauhanfoourumi.fi. Paluukuljetus lähtee ravintola Kappelin luota laulujuhlien jälkeen n. klo 15.

Lisätietoja:

Loviisan Laulu ry
Mia Aitokari
040 550 4402
www.loviisasongfestival.fi
www.facebook.com/LoviisanLaulujuhlat

Loviisan Rauhanfoorumi
Timo Virtala
045 784 05574
www.rauhanfoorumi.fi
www.facebook.com/LoviisanRauhanfoorumi

Den mångkulturella sångfestens höjdpunkt blir en mormor som rappar om tolerans

Tid: söndagen 4.8.2013 kl 13 – 15 (Afrotanssi-workshop börjar kl 12)
Plats: restaurangen Loviisan Kappeli, i mitten av Kappeli-parkken i adressen Dråttninggatan 19
Biljetter: 10 euro, rabattbiljett 5 euro, piknik-plats är gratis
Språk: finska, svenska och engelska, sjungande också på andra språk

Den mångkulturella sångfesten i Lovisa arrangeras redan för tredje gången på söndagen 4.8. På sångfesten uppträder kvinnokören Kassandra från Helsingfors, med sångare från nio olika länder, den latinamerikanska Coro Latinoamericano även från huvudstaden, pensionärskören Blokomblaanda från Pernå, som sjunger gungvisor, sånggruppen Misanel, som består av unga kvinnor från Lovisa, den guineansk-burkinafaso-nepales-finska gruppen Hamana Diara samt rapmormor Eila.

På grund av eldsvådan som inträffade på bastion Ungern arrangeras sångfesten i år på den nyligen till sin forna glans restaurerade restaurangen Lovisa Kapells terrass. Inträde är 10 euro för vuxna och 5 euro för dem som fyller kraven för pensionärsbiljett, men musiken kan även njutas gratis.

– I Kapellparken finns bra med utrymme för en picknick och samtidigt en möjlighet att njuta av musiken och allsången, uppmanar en av arrangörerna, Mia Aitokari från Pernå.

I Kapellparken arrangeras också en Afrodans-workshop under ledning av gruppen Hamana Diara samma söndag kl. 12 då själva sångfesten pågår från kl. 13-15.

Den traditionella sångfesten i Lovisa arrangerades under åren 1899 – 1984. År 2010 stiftades Loviisan Laulu ry – Lovisa Sång rf, som har haft som uppgift att både väcka upp den traditionella sångfesten men även att uppdatera evenemanget till det nya årtusendet. Tanken med den nya sångfesten är att lyfta fram internationella ärenden och njuta av språkens och kulturernas mångfald.

– Jag upplever det som ytterst viktigt att man är tolerant. Jag ser gärna att människor från olika kulturer lär känna varandra och får förståelse för varandra. Vi är alla lika, vi har bara olika ursprung, säger Finlands eller kanske till och med världens enda rapmormor Eila Nevanranta.

Sloganen för den med talkokrafter förverkligade sångfesten är ”Mångfald förenar”. Lovisa Sångfest är även en del av Lovisa Fredsforum som arrangeras 2-6.8. I Fredsforumets program ingår bl.a. seminarier, konserter, teater, dans, ett torgevenemang och Hiroshima-dagens ljuståg.

Mera information:
Loviisan Laulu ry – Lovisa Sång rf.
Mia Aitokari
040 550 4402
www.loviisasongfestival.fi
www.facebook.com/LoviisanLaulujuhlat

Lovisa Fredsforum
Timo Virtala
045 784 05574
www.rauhanfoorumi.fi
www.facebook.com/LoviisanRauhanfoorumi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *