Älykäs valta ja populismi teemana elokuun Loviisan Rauhanfoorumissa


Tunnelmia viime kesän Loviisan laulujuhlilta. Kuva (cc): Jouni Viitala.

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ja sitä seuraavana tiistaina rauhan ja kulttuurin ystävät kokoontuvat jälleen Loviisaan keskustelemaan, tutustumaan ja nauttimaan kesästä ja taiteesta. Loviisassa on luvassa muun muassa kaksi tasokasta seminaaria, luentonäytelmä Arndt Pekurisesta, monikulttuuriset laulujuhlat, kansainvälinen nuorisoleiri, Taizé-messu ja Hiroshima-päivän kynttiläkulkue.

Pääseminaarin teemana on tänä vuonna älykäs valta ja populismi, johon pureutuu muun muassa Ulkopoliittisen Instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Tavoitteena on pohtia älykkyyttä johtamisessa ja viisautta politiikassa: Millainen on älykäs johtaja? Millainen politiikka on viisasta? Seminaarissa tullaan nostamaan esille esimerkkejä historiasta ja pohtimaan kansalaisten kuulemisen hyviä puolia ja äänestäjien mielistelyn ongelmia. Keskeisenä kysymyksenä on, mistä löytyy sitä viisautta, jolla maatamme, maanosaamme ja maapalloamme johdetaan kohti rauhaa, hyvinvointia ja sopusointua. Viisautta tarvitaan esimerkiksi etsittäessä tasapainoa ihmisen halujen, tarpeiden ja luonnon kestokyvyn väliltä, kuten myös yksilölle annettavien vapauksien ja yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden väliltä.

Rauhanfoorumissa on ensimmäistä kertaa mukana Children’s International Summer Villages, CISV. Kyseisen järjestön rauhantyön idea on tuoda lapsia ja nuoria yhteen eri maista ja kulttuureista, ja antaa heidän tutustua kommunikoida ja leikkiä yhdessä kannustavassa, luottavaisessa ja inklusiivisessa ilmapiirissä. Tuloksena on yleensä lopun elämää kestävä innostuneisuus kansainvälisyyteen ja halu kantaa kortensa kekoon globaalien ongelmien ratkaisemiseksi. Porvoon CISV:n Lapinjärven Kirkonkylän koululla järjestämälle leirille on heinäkuun lopussa tulossa 25 nuorta Brasiliasta, Kanadasta, Kolumbiasta, Tanskasta, Suomesta, Georgiasta, Kreikasta, Hong Kongista, Italiasta, Libanonista, Norjasta, Puolasta, Portugalista ja Sloveniasta.

Kulttuurikäyttöön hiljattain entisöidyssä Almintalossa tullaan näkemään draama miehestä, joka istui neljästi vankilassa ja joka lopulta teloitettiin vakaumuksensa tähden. Arndt Pekurisen kansalaistottelemattomuus 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa sai kansainvälistäkin julkisuutta. Muun muassa Albert Einstein kirjoitti Suomen puolustusministerille kolme kirjettä, joissa vaati Pekurisen vapauttamista. Draaman yhteydessä kuullaan myös lyhyt luento periaatteellisesta väkivallattomuudesta eli siitä taktiikasta tai voimasta, jota Pekurinen yhteiskunnallisessa vaikuttamisessaan käytti.

Sunnuntaina on ohjelmassa Loviisan seurakuntien toteuttama Taizé-messu ja Loviisan monikulttuuriset laulujuhlat. Taizé-messu on lyhyt ehtoollisjumalanpalvelus, jonka pääosassa on mietiskelevä, meditatiivinen rukouslaulu. Messun idea on peräisin Ranskassa sijaitsevasta ekumeenisesta Taizén luostariyhteisöstä. Messun jälkeen toteutettavat laulujuhlat ovat puolestaan jatkoa sadan vuoden takaiselle laulujuhlaperinteelle, joka sai voimansa kieli- ja kansallisuusaatteesta. Uudistuneissa laulujuhlissa vaalitaan etnisestä taustasta, kielestä, uskonnosta ja kansallisuudesta riippumatonta, koko ihmiskunnan yhteenkuuluvaisuudentunnetta.

Loviisan Rauhanfoorumi järjestetään 2.-6.8.2013. Järjestäjänä toimii Suomen Kristillinen Rauhanliike. Rauhanfoorumin suojelija on presidentti Tarja Halonen.

Lisätietoja

Pääsihteeri Timo Virtala, 045 784 05574, timo.virtala@rauhanfoorumi.fi, www.rauhanfoorumi.fi, www.facebook.com/LoviisanRauhanfoorumi

Kuvia

Kuvia viime vuoden rauhanfoorumista löytyy osoitteesta http://www.flickr.com/photos/84378184@N06/sets/72157630930294188/. Niitä saa käyttää ilmaiseksi ja lupaa kysymättä, kunhan mainitsee kuvaajan: Jouni Viitala. Klikkaamalla “actions” ja sitten “view all sizes” saat esille suurempia kuvia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *