Loviisan Rauhanfoorumi 2012: Kulttuurikokemuksia ja ajattelemisen aiheita

Loviisan Rauhanfoorumin teemana on tänä vuonna Mahatma Gandhi ja väkivallattomuus. Gandhi käytti väkivallattomuudesta termiä satyagraha. Gandhin mukaan “Satyagraha on totuuden voima, rakkauden voima ja sielun voima. Satyagrahan harjoittaja koettaa voittaa pahan hyvällä, vihan rakkaudella, valheen totuudella, väkivallan väkivallattomuudella.”

Videon välityksellä Loviisan Rauhanfoorumin Gandhi -seminaarissa puhuu yksi maailman johtavista väkivallattomuusasiantuntijoista, emeritusprofessori Michael N. Nagler Berkeleyn yliopistosta. Toinen puhuja on ruotsalaisessa gandhiyhteisössä asuva Martin Smedjeback, hän kertoo millaista on elää gandhilaisten ihanteen mukaan nykyaikana. Seminaarin jälkeen on luvassa Loviisa Open Dance Company -ryhmän esittämää nykytanssia, jonka jälkeen paneelikeskustelu otsikolla “Irti aseiden mahdista – miksi kasvatamme lapsemme uskomaan väkivaltaan?” Paneelikeskustelussa mukana Maanpuolustuskorkeakoulun professori Juha Mäkinen, rauhankasvatusinstituutin pääsihteeri Johanna Laaja ja SaferGlobe Finlandin verkostokoordinaattori Jarmo Pykälä.

Loviisan Rauhanfoorumi on erilaisten ihmisten, ideoiden, kulttuurien ja uskontojen kohtauspaikka. Tavoitteena on kanssakäymisen, keskustelun ja taiteen keinoin lieventää ihmiskunnan pelkoja, kehitellä ratkaisuja ristiriitoihin ja tuoda iloa ihmisten elämään. Järestäjäorganisaationa toimii Suomen Kristillinen Rauhanliike ja suojelijana presidentti Tarja Halonen. Loviisan Rauhanfoorumi täyttää tänä vuonna 25 vuotta.

Neljän päivän aikana tarjolla on myös etnomusiikkia, kirjamyyntiä, rauhanjärjestöjen esittelyä, kansainväliset laulujuhlat, Viron laulavasta vallankumouksesta kertova The Singing Revolution -elokuva, kolmea eri aikakautta ja eri uskontoa edustavasta rauhanrakentajasta, Mohandas “Mahatma” Gandhista, Martin Luther King Jr:sta ja Daisaku Ikedasta kertova suomenkielinen näyttely, Riitta Nelimarkan taideteoksia, afrorumpukurssi lapsille, Selim Palmgrenin musiikkia, keskustelua teosofi, pasifisti, mystikko ja puolustusministeri Yrjö Kallisesta (1886-1976), sellomusiikkia Jussi Makkosen soittamana, runoutta Aino-Kaarina Mäkisalon esittämänä, Piirpauke -yhtyeestä tutun Sakari Kukon esityksiä Sheila Surbanin kanssa ja paljon muuta.

Tarkempi ohjelma löytyy täältä: www.rauhanfoorumi.fi/ohjelma-2012
Loviisan Rauhanfoorumi Facebook -sivut: www.facebook.com/LoviisanRauhanfoorumi
Loviisan Rauhanfoorumin 2012 -tapahtumasivut: www.facebook.com/events/447217005306721/?ref=ts

Tässä vielä uusimmat lisäykset ja tarkennukset ohjelmaan:

– Loviisan Rauhanfoorumiin tuodaan esille syyrialaisen Ali Ferzatin pilapiirroksia. Poliittisista aiheistaan tunnettu syyrialainen pilapiirtäjä nousi arabikevään symboliksi jouduttuaan turvallisuusjoukkojen pahoinpitelemäksi viime vuoden elokuussa.

– Tervetuloa avajaisiin Bongan linnaan! Professori, taiteilija Riitta Nelimarkka esittelee linnaa ja galleriaansa, ja Marja Pohjola soittaa pianollla Selim Palmgrenin musiikkia. Tarjolla on virvokkeita ja pikkupurtavaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Etukäteisilmoittautuminen ruokajärjestelyiden takia 29.7. mennessä Facebookkiin tai Timolle timo.virtala@rauhanfoorumi.fi / 045 784 05574. Avajaisten jälkeen Viron laulavasta vallankumouksesta kertova englanninkielinen elokuva, jossa mukana myös virolainen alustaja.

– Lauantain toinen keskustelutilaisuuden otsikoksi on muotoutunut “Irti aseiden mahdista – miksi kasvatamme lapsemme uskomaan väkivaltaan?” Keskustelemassa mm. Maanpuolustuskorkeakoulun professori Juha Mäkinen, rauhankasvatusinstituutin pääsihteeri Johanna Laaja ja SaferGlobe Finlandin verkostokoordinaattori Jarmo Pykälä.

– Sadankomitea järjestää rauhanfoorumin aikana kesäleirin, jonne voi ilmoittautua 22.7. asti. Tämän vuoden leirin teemana on rauhanomaiset konfliktinratkaisut niin yhteiskunnassa kuin arjessakin. Leirillä tutustutaan mm. kansalaisjärjestöjen siviilikriisinhallintatyöhön, suomalaiseen asevientiin sekä opitaan ratkaisemaan arjen konflikteja foorumiteatterin keinoin. Leiriltä tehdään vierailut Loviisan Rauhanfoorumiin ja siviilipalveluskeskukseen Lapinjärvelle. Leirikeskus rantasaunoineen sijaitsee meren rannalla Porvoossa. Lisätietoja ja leirin ohjelma löytyvät leirin nettisivuilta: http://sadankomitea.fi/toiminta/nuoret/leiri Ilmoittautumiset: Milla Pyykkönen Nuorisovastaava, Sadankomitea milla.pyykkonen@sadankomitea.fi 040 1679660

– Loviisan Rauhanfoorumin ja Loviisan seurakuntien yhdessä järjestämän ekumeenisen rauhanmessun (su 5.8. klo 11) saarnaajaksi on lupautunut ekumeenisen neuvoston pääsihteeri ja ortodoksipappi Heikki Huttunen. Messu tullaan toteuttamaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Musiikista vastaa Piirpauke yhtyeen keulahahmo Sakari Kukko filippiiniläistaustaisen laulaja lauluntekijä Sheila Surbanin kanssa sekä Lähde -kuoro Helsingistä.

– Sellisti Jussi Makkonen tulee esiintyy rauhanfoorumissa maanantaina 6.8 eli Hiroshima -päivänä klo 20.30 – 22 Laivasillalla. Mukana tilaisuudessa myös Yrjö Kallisen elämänkerran kirjoittanut Matti Salminen ja runonlausuja, kirjailija ja pappi Aino-Kaarina Mäkisalo. Luvassa sellomusiikin lisäksi keskustelua Kallisesta ja Gandhista, runonlausuntaa ja kynttiläkulkue uimarannalle, jossa lyhdyt lasketaan mereen sellomusiikin soidessa. Kulkue lähtee Laivasillalta klo 22, kynttilälyhtyjä on paikan päällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *