Eurooppa näyttäkköön esimerkkiä Atlantilta Uralille, vaati Rauhanliiton vuosikokous

Teksti: Suomen Rauhanliitto
Kuva: Wayan Vota (some right reserved). Kuvassa olevan vauvan nimi on Archer, ja hänet on juuri kastettu Atlantin valtameressä.

Suomen Rauhanliitto toivoo Suomelta eurooppalaista aloitetta vyöhykkeestä, joka kattaisi koko maanosan Atlantilta Uralille. Tällainen aloite tukisi Lähi-Idän vyöhykeneuvotteluja. Rauhanliitto aikoo 2012 kampanjoida jotta europpalaiset järjestöt lähtisivät ajamaan tällaista vyöhykettä ja on tehnyt aloitteen asiasta myös kansainvälisen rauhanliikkeen kattojärjestölle International Peace Bureaulle.

Suomi isännöi 2012 joukkotuhoaseettoman Lähi-idän kokousta. Rauhanliikkeen ajama, ja nyt hallitus-ohjelmaankin kirjattu, lupaus aloitteellisesta ydinaseriisuntapolitiikasta on tuottanut Suomelle tällä tavoin merkittävän aseman.

Hanke on aivan keskeinen aseriisuntapolitiikan jatkamiselle. Kansainvälisissä suhteissa on vahvistettava ydinaseettomuuden periaatetta, jota YK-sopimukset tukevat.

Ydinaseriisunnassa tapahtuu tällä hetkellä yhä rajallista edistymistä. Ydinaseiden ja ydinasemateriaalin leviämisen pelko on saanut isojenkin maiden johtajat, entisey ydinaseiden puolestapuhujat, uudelleen miettimään ydinasepelotteen mielekkyyttä. Presidentti Barak Obama asetti tavoitteeksi lopullisen ydinaseriisunnan vaikka sittemmin epäilikin tapahtuuko sen hänen elinaikanaa. Venäjä ja USA sopivat uudesta START sopimuksesta, mutta senkin jälkeen jää liikaa aseita jäljelle. Täydellisen ydinkoekiellon aikaansaaminen ja ydinvoimahankkeiden tuottaman asekelpoisen aineksen luotettava valvonta ovat seuraavina asialistalla.

Vaikka Naton strategiauudistuksen yhteydessä ja muissakin yhteyksissä on puhuttu Euroopan taktisista ydinaseista ja niiden riisumisesta, ei tässä olla saatu sovittua vielä mitään konkreettisesti, vaikka moni Naton eurooppalainen maa haluaisi avata neuvotteluyhteyden Venäjän kanssa.

Samanaikaisesti on kuitenkin käynnistymässä uusi varustelukierre, joka huolestuttaa rauhanliikettä. Vanhentuneita ydinaseita modernisoidaan miljardeilla dollareilla. Tällainen kansakuntien varojen väärinkäyttöä on ehkäistävä. Kansalaisjärjestöt ja globaali kanslaismielipide on tärkeässä asemassa.

Ydinaseettomat vyöhykkeet kattavat jo nyt suurimman osan maailmaa. Koko eteläinen pallonpuolisko ja osa Kaakkois-Aasiaa ovat jo ydinaseettomuussopimusten piirissä. Ydinaseettomasta arktisesta vyöhykkeestä keskustellaan. On aika ryhtyä tekemään työtä jotta ei vaan Lähi-Itä vaan myös Eurooppa saataisiin ydinaseettomaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *