Changing the way the world handles violent conflicts

Teksti ja video: Timo Virtala

Terveisiä Ahvenanmaalta, European Network for Civil Peace Servicen (EN.CPS) ja Nonviolent Peaceforcen (NP) eurooppalaisten jäsenjärjestöjen kokouksista. Säät suosivat, järjestelyt onnistuivat ja Ahvenanmaan luonto loi erinomaisen tunnelman tapaamisellemme. Osallistujia oli yli kaksikymmentä. Järjestöjä yhdistää Suomessa vielä suhteellisen tuntematon käsite siviilien aseeton rauhanturvaaminen. NP on toteuttanut tätä toimintaa jo kymmenen vuotta ja sillä on laajaa kokemusta mm. Sri Lankasta, Fipippiineiltä, Sudanista ja Guatemalasta. Järjestön tarkoitus on siviilien suojelu, väkivallan vähentäminen ja neuvotteluille suotuisan ilmapiirin luominen. Ydinajatuksena on, että tietyissä tilanteissa jo pelkkä kansainvälisten joukkojen läsnäolo hillitsee väkivaltaisuuksia. Tehtävän onnistumisen kannalta keskeistä on hyvien ja luottamuksellisten suhteiden luominen sekä siviileihin että konfliktin kumpaankin osapuoleen. Tehtäviin lähetetään palkattuja ja hyvin koulutettuja ammattilaisia eri puolilta maailmaa. Oheisessa Loviisan Rauhanfoorumin haastatteluvideossa järjestön johtaja Tim Wallis kertoo heidän toiminnasta ja periaatteistaan.

EN.CPS on hiukan NP:tä laajempi verkosto ja sen tarkoituksena on levittää Saksan mallia muihin eurooppalaisiin maihin. Saksassa Ziviler Friedendienst -koulutus ja toiminta on suhteellisen laajasti tunnettua ja arvostettua. Forum ZFD:n sivuilla on materiaalia myös englanniksi, kannattaa käydä tutustumassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *