Miriam Makeba (1932 – 2008)

Miriam Makeba (myös Mama Afrika, 4. maaliskuuta 1932 Johannesburg – 9. marraskuuta 2008 Castel Volturno) oli tunnettu eteläafrikkalainen laulaja, joka muun muassa esiintyi Paul Simonin Graceland-levyn kiertueella.

Makeba nousi yleiseen tietoisuuteen 1954 Manhattan Brothers -yhtyeen laulusolistina. Pian hän siirtyi esiintymään vain naisista koostuvaan yhtyeeseen Skylarks ja konsertoi samanaikaisesti Etelä-Afrikassa Alf Herbertin johtaman African Jazz and Varietyn kanssa.

Vuonna 1959 Makeba sai pääroolin Broadway-musikaalissa King Kong, mitä kautta hän nousi tuli tunnetuksi myös Yhdysvalloissa. Hän esiintyi muun muassa presidentti Kennedyn syntymäpäivillä ja työskenteli Harry Belafonten kanssa.

Makeban kritisoi vuonna 1963 Yhdistyneiden kansakunnissa Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmää, minkä vuoksi maan hallitus otti häneltä pois kansalaisuuden ja kielsi häntä palaamasta maahan. Hän jäi Yhdysvaltoihin ja avioitui Mustien pantterien johtajiin kuuluneen Stokely Carmichaelin kanssa. Hän pääsi lopulta 1980-luvun lopulla palaamaan kotimaahansa.

(Teksti: Wikipedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *