Tukholman rauhantutkimuslaitos SIPRI julkisti varustelumenotiedot

Tänäänä 12.4 vietetään kansainvälistä varustelumenojen vastaista toimintapäivää

Varustelumenojen kasvu hidastui finanssikriisin takia. Vuonna 2001 aloitetun terrorismin vastaisen sodan jälkeen maailman varustelumenot ovat kasvaneet vuosittain keskimäärin 5,1 prosenttia, kertoi Tukholman Rauhantutkimusinstituutti SIPRI tänään julkaistussa tiedotteessaan. Viime vuonna globaalit varustelumenot kasvoivat vielä 1,3 prosenttia. Kaikkiaan maailma on kuluttanut sotilasmenoihin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä noin 1 140 miljardia euroa. Yhdysvallat käytti siitä puolet.

Varustelumenojaan kasvattivat muun muassa Saudi-Arabia ja Etelä-Amerikan valtiot. SIPRI huomauttaa, että Etelä-Amerikan jopa kuuden prosentin varustelumenojen kasvu on omituista, koska alueelle ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Tutkimusten mukaan varustelumäärärahojen kasvu tietyllä alueella on usein johtanut konfliktiin.
SIPRI:n tiedotteen ja tilastot löydät:www.sipri.org

12.4. Kansainvälinen asevarustelun vastainen toimintapäivä

Enemmän kuin sata kansalaisjärjestöä yli 35 maassa järjestävät ensimmäisenä globaalina sotilasmäärärahojen ja varustelumenojen vastaisena toimintapäivänä tapahtumia. Asevarustelu on pois kansalaisten aidosta turvallisuudesta. Toimintapäivän organisoi Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1910 saanut Kansainvälinen rauhanjärjestö (International Peace Bureau, IPB) yhdessä Institute for Policy Studiesin (IPS) kanssa.

Järjestöt vaativat valtioita käyttämään sotilas- ja asevarustelun sijaan määrärahoja ihmiskunnan todellista turvallisuutta edistävään toimintaan. “On tärkeää siirtyä sotilaallisista teoista inhimillisiin tarpeisiin”, vaatii Washingtonissa toimivan Institute for Policy Studiesin John Feffer. “Samaan aikaan muut kriisit asettavat suuria haasteita maailman resursseille: ilmastonmuutos, maanjäristykset, globaali köyhyys, ydinaseriisunta ja terveyttä uhkaavat pandemiat. Tarvitaan yhä enemmän resursseja korjaamaan sodista ja konflikteista kärsiviä yhteiskuntia”.

“Globaalin finanssikriisin herättäminä jotkut hallitukset, erityisesti täällä Euroopassa, ovat aloittamassa sotilasbudjettien leikkaukset. Mutta he eivät siirrä näitä säästyviä varoja yhteiskunnalliseen ja ympäristölliseen kehitykseen tai taisteluun köyhyyttä vastaan, jos me emme vaadi sitä “, toteaa Kansainvälisen rauhanjärjestön (International Peace Bureau, IPB) Colin Archer. Toimintapäivän verkkosivut: www.demilitarize.org ja IBP: ipb.org

Myös Suomessa 12.4. paneelikeskustelu puolustusbudjetista

Suomen Reserviupseeriliitto, Suomen Rauhanliitto – YK-yhdistys ja Suomen Sadankomitea järjestävät Suomen puolustusratkaisuja ruotivan vaalipaneelin tiistaina 12.4.2011 kello 17 Helsingin Postitalon Kuvertti-tilassa. Paljonko puolustusbudjetista leikataan?-vaalipaneeliin osallistuvat eduskuntapuolueiden edustajat (Niklas Andersson, kristillisdemokraatit; Pekka Haavisto, vihreät; Timo Laaninen, keskusta; Jussi Niinistö, perussuomalaiset; Marcus Rantala, RKP; Pertti Salolainen, kokoomus; Jussi Saramo, vasemmistoliitto; Pilvi Torsti, SDP).

Lisätietoja:

Jarmo Pykälä, SaferGlobe Finland
Koordinaattori / Coordinator
Tel: +358 (0)40 778 8523
www.saferglobe.fi

Laura Lodenius, Rauhanliitto
Toiminnanjohtaja
+358 (0)40 717 7762
www.rauhanliitto.fi

Eekku Aromaa, Sadankomitea
Pääsihteeri
+358 (0)40 583 1142
www.sadakomitea.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *