Loviisan Laulujuhlat herää henkiin!

Ideaa Loviisan Laulujuhlien henkiinherättämisestä on pyöritelty viime kuukausina useammallakin taholla. Viime vuoden lopulla asiaa varten perustettiin uusi loviisalainen yhdistys, Loviisan Laulu ry – Lovisa Sång rf. Järjestäytymiskokous on ensi viikon maanantaina, tervetuloa mukaan!

Loviisan sanomien historiallisella kuvapalstoilla on kerrottu vuosien 1899, 1910 ja 1971 Ungernin linnoituksilla toteutetuista laulujuhlista, joihin osallistui kuhunkin hurjat 3 000 – 8 000 laulajaa ja kuulijaa. Pienempiä laulujuhlia järjestettiin viime vuosisadalla Loviisan seudulla lähes vuosittain aina 80-luvun puoliväliin saakka. Myös Loviisan rauhanfoorumin 24 vuotta kestäneen historian aikana on järjestetty kymmeniä yhteislaulutilaisuuksia ja kuorokonsertteja, mm. kirkossa, torilla ja Laivasillalla. Näitä perinteitä on syytä jatkaa ja edelleen vahvistaa.

Onko kuoroharrastus ja kuorotapahtumat hiipumassa vai nousemassa uuteen kukoistukseen? Viitteitä kumpaankin suuntaan on olemassa. Kuorojen on viime vuosina ollut yhä vaikeampaa löytää uusia laulajia ja aktiiveja. Toisaalta television laulukilpailut ja kisailuohjelmat sekä yksittäiset, levymyyntilistoissakin menestyneet korkeatasoiset lauluyhtyeet ovat innostaneet uusia ihmisiä harrastuksen pariin. Suomen laulajain ja soittajain liiton edustajan mukaan uusia lauluyhtyeitä on viime vuosina perustettu ahkerasti.

Varmaa joka tapauksessa on, että yhdessä laulamista tullaan harrastamaan yhtä pitkään kuin ihmisiä tällä maapallolla tallustaa. Jokainen sitä kokeillut tietää, että se piristää ja tuo iloa ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Asiaa on tutkittu myös tieteellisesti ja tultu samaan lopputulokseen: yhteislaulu vaikuttaa ihmiseen niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin. Se parantaa mielialaa ja vähentää stressiä, ja sen on todettu jopa vahvistavan vastustuskykyä.

Loviisan Laulujuhlien esikuvaksi ja inspiraation lähteeksi on syytä nostaa Tallinnassa jo 25 kertaa järjestetyt, vuosittain kymmeniä tuhansia osallistujia vetävät laulujuhlat, joista vuoden 1990 tapahtuma oli keskeisessä roolissa kommunismidiktatuurin väkivallattomassa kaatamisessa.

Loviisan Laulujuhlat 2011 tullaan toteuttamaan lauantaina 6. ja sunnuntaina 7.8.2011. Suomen- ja ruotsinkieliset paikalliset kuorot voisivat olla tapahtuman keskiössä, ja kauempaa tulevia kuoroja ja solisteja kutsuttaessa pääpaino voisi olla esimerkiksi uusissa, Suomeen muuttaneiden siirtolaisten perustamissa kuoroissa. Ideoita teemasta ja toteutuksesta otetaan mielellään vastaan.

Kaikki Loviisan Laulujuhlista kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita Tuhannen Tuskan Kahvilaan maanantaina 17.1. klo 11.00 osoitteeseen Mariankatu 2 C.

Timo Virtala
Loviisan Laulu ry – Lovisa Sång rf:n puheenjohtaja,
Loviisan rauhanfoorumin pääsihteeri

Maria Schulgin
Loviisan Wanhat Talot

Mia Aitokari
Itä-Uudenmaan Kylät

Veli-Matti Hynninen
Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *