Loviisan rauhanfoorumissa 2010 esiintyvä piispa Younan valittiin Luterilaisen maailmanliiton presidentiksi

Tapahtuma: Jerusalem – rauhan kaupunki?
Aika: Lauantaina 7.8.2010 klo 14.00 – 16.00
Paikka: Kino Marilyn, Kuningattarenk 17, Loviisa.
Liput: Vapaa pääsy
Kieli: Englanti ja suomi

Julkaistu 24.7.2010 Klo 15:03, julkiasija: Kirkon tiedotuskeskus. (Hae uutistuottajan muut uutiset)

Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispa, TT Munib Younan valittiin Luterilaisen maailmanliiton presidentiksi järjestön 11. yleiskokouksessa Stuttgartissa 24.7. 2010. Younan oli ainoa ehdokas maailmanliiton presidentiksi.

Munib Younan on syntynyt Jerusalemissa vuonna 1950. Hän on opiskellut teologian maisteriksi Helsingin yliopistossa ja puhuu myös suomea. Vuodesta 1998 lähtien hän on toiminut Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispana.

Esittelypuheenvuorossaan hän kertoi lapsuudestaan pakolaisperheen lapsena Jerusalemissa.

”Kirkon koulun kaakao toi minut luterilaisuuteen. Luterilaisuudessa ristin teologiamme mahdollistaa työmme olla välittäjänä vaikeuksissa olevassa maailmassa ja siellä missä rakkautta tarvitaan.”

Luterilaisen maailmanliiton presidenttinä tärkeimmäksi hän näkee vaalia maalimanliiton yhtenäisyyttä, sovinnon prosesseja ja diakoniaa.

Hän piti tärkeänä LML:n roolia uskontojen välisessä dialogissa varsinkin juutalaisten ja muslimien välillä. Younan pitää kirkkoa profeetallisena välineenä vastustaa antisemitismiä ja islamofobiaa.

Piispa Younan on edistänyt rauhaa ja uskontojen välistä yhteyttä järjestämällä juutalaisten, kristittyjen ja muslimijohtajien kanssa yhteisiä tapaamisia. Vuonna 2001 hän sai Suomen kristillisen rauhanliikkeen palkinnon ja vuonna 2005 Betlehemin tähti -palkinnon presidentti Mahmoud Abbasilta.

Younan on julkaissut Sovinnon toivossa-kirjan, jossa hän etsii rauhanomaisia ratkaisuja Lähi-idän poliittis-uskonnollisiin ongelmiin.

Äänestyksessä hän sai 300 ääntä, 23 vastaan ja 37 tyhjää. Ääniä annettiin yhteensä 360. Hän seuraa tehtävässä Amerikan evankelisluterilaisen kirkon johtavaa piispa Mark S. Hansonia, joka on toiminut presidenttinä vuodesta 2003.

Suomen Lähetysseura toimii yhteistyössä Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon kanssa. Kirkko toimii Jordaniassa, Länsirannalla ja Jerusalemissa. Younanin johtama arabiankielinen kirkko on ainoa luterilainen kirkko Lähi-idässä. Kirkon työn avainalueita ovat seurakunta- ja diakoniatyö sekä koulutyö. (KT/Iiris Kivimäki, Paula Laajalahti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *