Loviisan rauhanpalkinto psykoanalyytikko Arno Gruenille

Tapahtuma: Palkinnonluovutustilaisuus
Aika: Lauantaina 7.8.2010 klo 12.30 – 14
Paikka: Kino Marilyn, Kuningattarenk 17, Loviisa.
Liput: Vapaa pääsy
Kieli: Englanti

Loviisan vuoden 2010 rauhanpalkinto on myönnetty sveitsiläis-amerikkalaiselle psykoanalyytikko Arno Gruenille. Gruen vastaanottaa palkinnon Loviisan rauhanfoorumissa lauantaina 7.8.2010.

Elämäntyönään Gruen on tutkinut ihmisen väkivaltaisuuteen johtavia syitä ja haastanut siten Freudin käsityksen ihmisen luontaisesta väkivaltaisuudesta. Gruenin mukaan perusongelmana on kieltoja ja palkitsemisia suosiva kasvatus, joka opettaa miellyttämään auktoriteetteja, mutta ei ohjaa yksilöitä henkilökohtaiseen moraaliseen kasvuun. Seurauksena välinpitämättömyyttä, väkivaltaa ja yhteiskunta, joka nostaa omistamisen ja yhteiskunnallisen aseman kaltaiset ulkokohtaisuudet henkilökohtaisen omanarvontunnon mitaksi.

Gruen syntyi vuonna 1923 Berliinissä ja muutti lapsena Yhdysvaltoihin. Hän opiskeli psykologiaa ja psykoanalyysiä New Yorkissa ja asettui seitsemäksitoista vuodeksi professoriksi Rutgensin yliopistoon New Jerseyhyn. Vuodesta 1979 hän on asunut ja työskennellyt Sveitsissä. Hänen laajasta tuotannostaan on suomennettu kaksi teosta, Itseään pettävä ihminen (Otava, 1988) ja Tahdon maailman ilman sotaa (Like 2008).

Rauhanpalkinto myönnetään kuudennen kerran

Loviisan rauhanpalkintoa on myönnetty vuodesta 1990 lähtien. Aikaisemmat palkinnonsaajat ovat romanianunkarilainen piispa László Tökés, Venäjän ortodoksikirkon metropoliitta Kirill, virolainen kirjailija Jaan Kross, oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja presidentti Tarja Halonen. Vuonna 1990 palkittu Lásló Tökés on tätä nykyä europarlaamentaarikko Brysselissä ja 1993 palkittu Kirill Moskovan ja koko Venäjän Patriarkka.

Palkinto luovutetaan klo 12.30 Kino Marilynissa, Loviisassa. Suurlähettiläs Ilari Rantakari luovuttaa palkinnon ja tohtori Arno Gruen pitää puheen. Seremonia on osa koko päivän ohjelmatarjontaa, joka pitää sisällään toritapahtumia, seminaareja ja konsertteja.

Loviisan rauhanfoorumi järjestetään vuosittain Hiroshima -päivän yhteydessä elokuussa. Tapahtuman tavoitteena on kanssakäymisen, keskustelun ja taiteen keinoin lieventää ihmiskunnan pelkoja, kehitellä ratkaisuja ristiriitoihin ja tuoda iloa ihmisten elämään.

Lisätietoja: rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala, timo@virtala.com, 045 784 055 74.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *