Terrorismista

Teksti: Pekka Haavisto
Kuva (cc): Cavin

Eiliset terrori-iskut Moskovassa Park Kulturyn ja Lubjankan metroasemilla ovat järkyttäneet kaikkialla. Kuolleita metromatkustajia 39, loukkaantuneita 70. Niin kuin missä muussa kaupungissa tahansa, iskut tuovat tavallisille kaupunkilaisille huolen arjen turvallisuudesta. Maailman sympatiat ovat uhrien ja heidän perheidensä puolella.

Jos iskujen tekijät ovat tavoitelleet sympatiaa omille poliittisille tavoitteilleen, siinä he varmasti ovat epäonnistuneet. Todennäköisin seuraus on turvatoimien kiristyminen sekä mahdolliset kostoiskut Venäjän levottomille alueille Pohjois-Kaukasiassa – Dagestanissa, Ingushiassa ja Tshetseniassa.

Luin joululomalla toimittaja Anna-Lena Laurénin kiinnostavaa kirjaa ”I bergen finns inga herrar – om Kaukasien och dess folk”. Laurén tavoittaa hyvin nykyiset tunnelmat Kaukasiassa. Moscow Times –lehti kuvaa myös hyvin analyysissaan, millaisia voimia Moskovan terroritekojen takana todennäköisesti on ollut.

Iskut New Yorkissa, Washingtonissa, Madridissa, Tel Avivissa, Jerusalemissa, Lontoossa tai Moskovassa eivät koskaan ole tuoneet tekijöilleen sympatiaa tai edistäneet tekijöidensä poliittisia tarkoitusperiä. Ne ovat vain tuoneet sympatiaa iskujen siviiliuhreille, ja vähentäneet iskujen tekijöiden mahdollisuuksia ajaa poliittista asiaansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *