Maailmankulkue rauhan ja väkivallattomuuden puolesta saapuu Suomeen 25.10.2009

marssi
Photo by Micky Hirsch.

Maailmankulkue Rauhan ja Väkivallattomuuden puolesta on historian ensimmäinen koko maailman läpi matkaava rauhankulkue, matka, joka huipentuu toisesta lokakuuta 2009 toiseen tammikuuta 2010 tapahtuvaan kansainväliseen liikkeellepanoon. Maailmankulkueen tarkoituksena on vaatia sotien lopettamista, ydinaseitten purkamista ja loppua kaikille väkivallan muodoille, niin ruumiilliselle kuin myös taloudelliselle, rotuväkivallalle, uskonnolliselle, seksuaaliselle ja psykologiselle väkivallalle.

Silta tulevaisuuteen

30 hengen perusjoukko ja kymmeniä muita matkaa kolmen kuukauden aikana läpi maailman. Mihin he saapuvat, siellä paikalliset järjestävät suurtapahtumia, konferensseja ja kohtaamisia yhteiskunnallisten vaikuttajien kanssa. Monenlaisten järjestöjen lisäksi useita valtionpäähenkilöitä ja paikallishallintoja on mukana kulkueen järjestelyissä.

Mutta kyse ei ole joittenkin kulkueesta, vaan maailmankulkueesta. Koko kansainvälinen aktivistiverkosto joka mahdollistaa kulkueen, on vapaaehtoisista koottu. Kyseessä on dynaaminen rauhanvoima, joka pyrkii saamaan äänensä kuuluville koko maailmassa, jotta ihmiskunta voisi yhdistää voimansa kaikkein tärkeimpien asioiden hoitamiseen yhdessä.

Jos emme saa aikaan rauhaa ja kasvavaa aseistariisuntaa, niin mistään muustakaan pyrkimyksestä ei tule mitään. Kulkueen tarkoituksena ei ole etsiä syyllisiä, vaan teitä tulevaisuuteen ilman sotia ja väkivaltaa. Ydinaseitten purkaminen ja miehitysten lopettaminen ovat välttämättömyyksiä eikä ydinaseilla tai miehityksillä ja sodilla saada mitään myönteistä aikaan. Ydinaseet ja vieraiden maiden miehitykset ovat pelkästään esteitä ihmiskunnan kehitykselle. On aika hylätä kaksinaismoralistinen “emmehän me muuten, mutta kun nuo toiset” -asenne ja ryhtyä toimiin tulevaisuuden vuoksi.

On aika nousta aktiivisesti vastustamaan kaikkia väkivallan muotoja.

Tämä viesti ja siitä keskusteleminen julkisesti on ensisijaisen tärkeää. Siksi tämä maailmanlaajuinen ilmaus ja pyrkimys saada inhimillisyyden ääni kuuluville. Valinta on joko inhimillisen maailman tai riitaisan, rappeutuvan ja tuhoutuvan maailman välillä.

Kulkueen kannattajien ajatuksia kansainvälisillä sivuilla.

fin_webbanner

Rauha vaatii rohkeutta

Maailmankulkueen aloitteentekijänä on Maailma Ilman Sotia ja Ilman Väkivaltaa, Humanistisen Liikkeen perustama kansainvälinen järjestö, joka on työskennellyt viimeisen 15 vuoden ajan rauhanaatteen ja väkivallattomuuden puolesta. Argentiinassa 1960-luvun lopulla syntyneen Humanistisen Liikkeen parissa väkivallattomuutta on kehitetty sekä henkilökohtaisen parannuksen että sosiaalisen elämän ulottuvuutena.

Uushumanistisesta näkökulmasta väkivallattomuus on moraalinen arvo, joka ohjaa käytöstä ainoan todella universaalin, ikivanhan käytössäännön mukaisesti: “Kohtele toisia, kuten itse tahtoisit tulla kohdelluksi.” Tätä Kultaista sääntöä, joka on ilmaistu kaikissa kulttuureissa ja monilla muotoa, tarkennamme lisäämällä kaikkien väkivallan muotojen hylkäämisen.

Aktiivinen väkivallattomuus tarkoittaa siten sekä kaikkien toisten kohtelemista myönteisesti että aktiivista kapinaa kaikkia väkivallan muotoja ja kaikenlaista syrjintää vastaan.

Sanalla “väkivalta” viitataan yleensä toisten vahingoittamiseen ruumiillisesti; mutta käytännössä ihmiset vahingoittavat toisiaan myös henkisesti ja taloudellisesti. Kaikenlainen syrjintä on aina väkivaltaa ja väkivalta syrjii aina joitakin. Taloudellinen sorto, rotusyrjintä tai seksuaalisten vähemmistöjen tai naisten syrjintä tapahtuu usein salaa tai epäsuorasti. Kaikki, millä joku henkilö sortaa tai estää toisten vapautta, on väkivaltaa.

Tapahtumakalenteri:

2.10.2009 Kansainvälinen Väkivallattomuuden Päivä. Tapahtumia kaikkialla maailmassa. Kulkueen kansainvälinen ryhmä lähtee liikkeelle Uudesta Seelannista.
25.10.2009 Rauhankulkue Porvoossa ja Savonlinnassa. (Porvoon kulkue Facebookissa).
26.10.2009 Maailmankulkueen kansainvälinen matkaryhmä saapuu Tallinnasta laivalla.
27.10.2009 klo 12.00 Lehdistötilaisuus. Klo 15.45 virallinen tapaaminen Tasavallan Presidentin kanssa Presidentinlinnassa. Klo 17.00 Rauhan ja väkivallattomuuden maailman kulkue Helsingissä Kiasman edestä. Klo 19.00 Rauhan ja väkivallattomuuden juhla Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä.
28.10.2009 Lähtö kohti Tukholmaa Helsingin satamasta risteilyaluksella.
2.1.2010 Kulkue päättyy Aconcagua-vuoren lähellä sijaitsevaan Punta de Vacasin puistoon.

Lisätietoja:

Tämän sivun tiedot on koottu osoitteesta www.rauhankulkue.net.

Tapahtuman kansainväliset sivut: www.theworldmarch.org

Kulkueen sivut Facebookissa: http://www.facebook.com/group.php?gid=58085725492

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *