Yusuf: Father & Son

The video above is from YouTube, the text below is from Wikipedia.

Yusuf Islam (born Steven Demetre Georgiou, 21 July 1948), best known by his former stage name Cat Stevens, is a British musician. He is a singer-songwriter, multi-instrumentalist, educator, philanthropist and prominent convert to Islam.

As Cat Stevens, he has sold over 60 million albums around the world since the late 1960s. His albums Tea for the Tillerman and Teaser and the Firecat were both certified as Triple Platinum by the RIAA in the United States; his album Catch Bull at Four sold half a million copies in the first two weeks of release alone, and was Billboard’s number-one LP for three consecutive weeks. He has also earned two ASCAP songwriting awards in consecutive years, for “The First Cut Is the Deepest”, which has been a hit single for four different artists.

Stevens converted to Islam at the height of his fame in December, 1977, and adopted his Muslim name, Yusuf Islam, the following year. In 1979 he auctioned all his guitars away for charity and left his music career to devote himself to educational and philanthropic causes in the Muslim community. He has been given several awards for his work in promoting peace in the world, including 2003’s World Award, the 2004 Man for Peace Award and the 2007 Mediterranean Prize for Peace. In 2006, he returned to pop music, with his first album of new pop songs in 28 years, entitled An Other Cup. He now goes by the single name Yusuf.

He currently lives with his wife and children in London, and spends part of each year in Dubai.

His newest album, Roadsinger, was released on May 5, 2009.

Yllä oleva video on YouTubesta ja alla oleva teksti Wikipediasta:

Cat Stevens (s. 21. heinäkuuta 1948 Lontoo, alkuperäiseltä nimeltään Stephen Demetre Georgiou, nykyisin Yusuf) on brittiläinen laulaja ja lauluntekijä.

Ruotsalaisen äidin ja kyproksenkreikkalaisen isän jälkikasvua oleva Georgiou otti uransa alussa käyttöön taiteilijanimen Cat Stevens, jolla hän myi 40 miljoonaa 1960- ja 1970-luvuilla tehtyä levyä. Hänen suosituimpia laulujaan ovat muun muassa “Morning Has Broken”, “Peace Train”, “Moonshadow”, “Wild World”, “Father and Son”, “Matthew and Son”, “The First Cut is the Deepest” ja “Oh Very Young”.

Stevensin ura alkoi kepeän popahtavilla laulelmilla, jotka tekivät hänestä iskelmätähden. Hän onnistui kuitenkin säveltämään syvällisempiä ja musiikillisesti mielenkiintoisempia lauluja. 1970-luvun alussa julkaistut albumit Mona Bone Jakon, Tea for the Tillerman ja Teaser and the Firecat loivat pohjan suosiolle, joka jatkuu nykyäänkin – huolimatta 30 vuoden hiljaiselosta. Trilogian jälkeen Cat Stevens onnistui vielä yksittäisissä lauluissa, mutta albumien taso laski.

Stevens kääntyi islaminuskoon vuonna 1978 ja otti nimekseen Yusuf Islam. Hän luopui samalla popbisneksestä. Islam on omistanut aikansa perhe-elämän lisäksi mm. hyväntekeväisyydelle. Hän on lisäksi työskennellyt islamilaisen opetuksen edistämiseksi Isossa-Britanniassa ja perustanut joukon islamilaisia kouluja Lontooseen. Vuonna 2006 hän teki paluun pop-laulajaksi An Other Cup -albumillaan.

Vuonna 2009 ilmestyneen albumin Roadsinger yhteydessä artisti lyhensi nimensä Yusufiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *