Loviisan Rauhanfoorumissa 2019 teemana ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos uhkana ihmiskunnan turvallisuudelle on 2.-6.8. järjestettävän Loviisan Rauhanfoorumin teemana. Aiheesta järjestetään kolme keskustelutilaisuutta elokuun 3. päivänä. Ensimmäiseen keskusteluun osallistuu valtion, EU:n, kirkon ja akatemian edustajia.

Toisen, Itä-Uudenmaan Paasikiviseuran järjestämän seminaarin pääpuhuja on kansanedustaja Erkki Tuomioja.

Kello 16.30 alkava kansalaisjärjestöjen keskustelutilaisuus on sekä ruotsin- että suomenkielinen, sen puheenjohtajan tulee toimimaan Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg. Aikaa on varattu myös yleisökeskustelulle.

Perinteiseen tapaan foorumin päivinä järjestetään myös Fingon Mahdollisuuksien tori -tapahtuma, paikallisten seurakuntien järjestämä rauhanmessu, Hiroshima-päivänä 6.8. toteutettava kynttiläkulkue väkivallan uhrien muistolle sekä konsertteja, haastatteluita ja muita oheistapahtumia.

Rahahuolia

Uutta haastetta Loviisan Rauhanfoorumin järjestelyihin on tuonut se, ettei tapahtuman pääjärjestäjänä toiminut Suomen Kristillinen Rauhanliike saanut tänä vuonna lainkaan opetus- ja kulttuuriministeriön (okm) tukea. Yli kymmenen vuoden ajan SKR on saanut okm:ltä avustusta rauhantyön edistämiseen vuosittain 5 000 – 12 000 euroa, joista suurin osa on käytetty Loviisan Rauhanfoorumin kuluihin. Tänä vuonna foorumi toteutetaan järjestön muilla tuloilla ja aiempien vuosien säästöillä. Loviisan Rauhanfoorumin tulevaisuuden rahoitus on epäselvä. Ensi vuodesta lähtien rauhantyön tukeminen siirtyy okm:ltä oikeusministeriölle.

Pienen kaupungin suuret ajatukset

Loviisan Rauhanfoorumi on jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan toiminut erilaisten ihmisten, ideoiden ja elämänkatsomusten kohtauspaikkana. Elokuun alussa kesäiseen Loviisaan kokoontuu ihmisiä nauttimaan kulttuurista ja pohtimaan keinoja väkivallan vähentämiseksi maailmasta. Viimevuotiseen tapaan tänäkin kesänä tapahtumat keskittyvät meren rannalle, Österstjärnan-halliin, Laivasillalle ja uimaranta Plagenille, mutta tapahtumia järjestetään myös muun muassa Palvelutalo Esplanadissa ja Loviisan kirkossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *