Palkintopuhe Ilkka ja Vappu Taipaleelle

Arvoisa presidentti, Loviisan Rauhanfoorumin suojelija Tarja Halonen, hyvät tämän 30-vuotisjuhlan osanottajat!

Suomesta ei löydy montaa pariskuntaa, kenties ei ketään muuta, joka olisi yhdessä ja kumpikin omalla alueellaan vaikuttanut yhtä paljon sosiaalipolitiikkaan ja rauhantyöhön kuin Vappu ja Ilkka Taipale. Tätä elämäntyötä Loviisan Rauhanfoorumi tänä juhlavuonnaan kiittää antamalla foorumin 30-vuotisen historian 7. rauhanpalkinnon teille Vappu ja Ilkka!

Olette eri tehtävissänne vaikuttaen ja toinen toistanne täydentäen saaneet aikaan monia parannuksia hyvinvointiyhteiskunnan sosiaalipolitiikkaan. Monet marginaaliin jäämässä olevat ryhmät ovat teidän ansiostanne saaneet äänen ja huomion, jota on tarvittu tasapainoista ja yhteiskunnallista rauhaa rakentavaan kehitykseen. Luettelo olisi pitkä, mutta mainitaan nyt Marraskuun liike, monin tavoin huomion kiinnittäminen mielenterveyskuntoutujien asemaan parantaminen, Lex Taipaleena tunnettu syrjäytyneiden työttömien asemaa parantava toiminta, sosiaali- ja terveysministeriön sekä STAKESin toiminnan kehittäminen ja viime vuosina ikääntyvien ihmisten mahdollisuuksien ja yhteiskunnallisen merkityksen esiintuominen.

Rauhantyössä ja pasifismin markkinoimisessa jouduitte tulikokeeseen jo pian avioliittonne solmimisen jälkeen kun Ilkka tuomittiin aseistakieltäytymiseen yllyttämisestä. Seurasi monia muita vaiheita; Sadankomitean perustaminen, Rauhaliiton toiminnan kehittäminen, Rauhanaseman toteuttaminen Pasilaan, Itämerikeskuksen aikaansaaminen, Lääkärien sosiaalinen vastuu –järjestön käynnistäminen, Rauhankirjallisuuden julkaiseminen, Suomen linkittäminen ja aktivoiminen IPB (International Peace Bureau) -toimintaan ja nyt ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) –toiminta.

Teidät Vappu ja Ilkka tuntevat ihmiset tietävät kuinka olette hienosti pelanneet yhteen yli 50 vuotta. Toinen on juossut edellä ja sytytellyt tärkeitä aloitteita, toinen on hoitanut taustat ja tuen niin, että yhteinen hanke on saatu maaliin. Kummallakin teistä on myös huumorintajua – joskin hyvin erilaista. Teidän kanssanne ei tule ikävä!

Tällaiselle elämäntyölle on ilo ja kunnia luovuttaa kuvanveistäjä Jarmo Vellosen tekemä jälkipolville jätettävää perintöä kuvaava Loviisan Rauhanfoorumin palkinto, Message of Peace vuonna 2017!

RISTO PONTELA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *