Loviisan rauhanfoorumi tuo rauhantyön olohuoneisiin

oh
Kuva: tv.

Kahdettakymmenettäkolmatta kertaa järjestettävä Loviisan rauhanfoorumi kääntää rauhantyön huomion suomalaisten arkipäivään. Teemaksi on nostettu kotirauha, koulurauha ja maailmanrauha.

Luvassa on neljä päivää keskusteluja, kohtaamisia, konsertteja, teatteria, toritapahtumia ja yhteislaulutilaisuuksia.

Rauhanfoorumin seminaarissa kysytään, onko suomalainen koulujärjestelmä onnistunut, vai keskitytäänkö kouluissa liikaa suorituskeskeisyyteen vuorovaikutustaitojen kustannuksella. Seminaariin osallistuu mm. professori Lea Pulkkinen sekä UNESCO:n kasvatusjaoston johtajana toiminut Kaisa Savolainen.

Aleksanterinpihan tiloihin tuotava Ruusukuja 76 – piikkejä perheonnessa – näyttely nostaa esille vaikean aiheen, perheväkivallan. Suomessa tapahtuu vuosittain yli 30 000 pahoinpitelyä ja yli 700 raiskausta. Joka neljäs nainen on kokenut perheväkivaltaa. Rauhantyön kohteita etsittäessä ei siis tarvitse lähteä suomalaisia olohuoneita kauemmaksi.

Rauhanfoorumi kokoaa tänäkin vuonna yhteen laajan kirjon ihmisiä keskustelemaan rauhankysymyksistä. Pelkästään rauhanjärjestöjä on Suomessa useita kymmeniä. Loviisan rauhanfoorumin tavoitteena on tuoda rauhantekijät vähintään kerran vuodessa yhteen tutustumaan toisiinsa ja keskittymään siihen, mikä heitä yhdistää: työskentelyyn väkivallan vähentämiseksi.

Rauhanfoorumissa käytävällä uskontodialogilla pyritään lisäämään uskontojen keskinäistä tuntemusta ja siten kasvamaan rauhaan ja suvaitsevuuteen. Tapahtuman toteuttajien joukosta löytyy niin kristittyjä, ateisteja, buddhalaisia kuin Amma-gurun seuraajiakin.

Ekumeenisena tapahtumana rauhanfoorumi puolestaan vahvistaa kirkkojen näkyvää ykseyttä ja kristittyjen yhteyttä. Sunnuntaina 9.8. klo 12.00 Loviisan kirkkoon, ekumeeniseen rauhanmessuun kutsutaan erityisesti myös maahanmuuttajia sekä seurakuntia eri puolilta Suomea. Messun on säveltänyt Matti Turunen.

bg3500

Arvoisat toimittajat ja muut kiinnostuneet,

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen ja Ruusukuja 76 -näyttelyn avajaisiin maanantaina 3.8.2009 klo 13.00 – 14.00 Aleksanterin pihaan osoitteeseen Aleksanterinkatu 8, Loviisa.

Lisätietoja:

Timo Virtala
Loviisan rauhanfoorumin pääsihteeri
045 784 055 74
timo.virtala[ät]rauhanfoorumi.fi
www.timovirtala.net

Pirjo Riihelä
Soka Gakkai International Suomi
Vastaa Ruusukuja 76 -näyttelyn tuomisesta Loviisaan
050 5011 884
pirjoriihela[ät]yahoo.co.uk
www.sgi.fi

Heidi Kusmin-Bergenstad
Projektisihteeri, Ruusukuja 76 -näyttely
Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys
040 359 3138 (Kesälomalla 21.7 – 8.8)
heidi.kusmin-bergenstad[ät]ywca.fi
www.ywca.fi

Jari Hautamäki
Espoon Lyömättömän linjan johtaja
09 276 6280
jari[ät]lyomatonlinja.fi
www.lyomatonlinja.fi

Kostas Tassopoulos
Espoon Lyömättömän linjan ohjaaja
09 276 62 899
kostas[ät]lyomatonlinja.fi
www.lyomatonlinja.fi

Veli-Matti Hynninen
Loviisan rauhanfoorumin perustaja ja
Loviisan suomenkielisen seurakunnan kirkkoherra
0400 214 971
veli-matti[ät]hynninen.info
www.hynninen.info/

Anneli Suova
046 645 32 14
anneli.suova[ät]gmail.com

Daniel Pichardo
040 465 1260
dpcrca[ät]gmail.com

Maahanmuuttajanäkökulmaa perheväkivallan ennaltaehkäisytyöhön tarjoaa Lyömättömän linjan kreikkalaissyntyinen ohjaaja Kostas Tassopoulos. Hän ei ole tulossa lehdistötilaisuuteen, mutta päivystää näyttelyä torstaina 6.8. klo 12.00 – 17.00. Näyttely tulee olemaan auki joka päivä 3. – 16.8. klo 12.00 – 19.00.

Anneli Suova on ohjannut ja dramatisoinut Juhani Ahon lukudraaman Rauhan erakko, jonka hän esittää yhdessä Jouni Suovan kanssa Palvelutalo Esplanadissa lauantaina 8.8.2009 klo 17.00 – 18.00.

Daniel Pichardo on yksi rauhanfoorumin toteuttajista ja kotoisin Costa Ricasta. Costa Rica on mielenkiintoinen aihe rauhanuutisoinnille, sillä maa on ollut ilman armeijaa vuodesta 1948 lähtien. Hiljattain Costa Rica rankattiin Happy Planet Indexin maailman kärkeen. Kyseisessä indeksissä mitattiin ihmisten onnellisuutta, elinolosuhteita, varallisuutta ja kulutusta suhteessa luonnon kestokykyyn. Daniel kertoo mielellään maastaan lisää, hän on tämän viikon Tampereella, viikonlopun Helsingissä ja sunnuntaista 2.8. lähtien Loviisassa.

Vasemmassa sivupaneelissa olevat vuoden 2008 rauhanfoorumin kuvat ovat median vapaasti käytettävissä.

Tilastolähteitä:

Usko, toivo ja hakkaus:
http://www.haaste.om.fi/37899.htm

Helsingin sanomat: Pahoinpitelyjä viime vuonna enemmän kuin koskaan
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Pahoinpitelyj%C3%A4+viime+vuonna+enemm%C3%A4n+kuin+koskaan/1135239029554

Wikipedia, Happy Planet Index:
http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Planet_Index

Wikipedia, Costa Rica:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Costa_Rica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *