Kansalaistottelemattomuutta ydinaselaitoksella Englannissa – kuusi suomalaista kiinniotettu

Yllä oleva julisteen tekstillä viitataan Iso-Britannian hallituksen aikeisiin uudistaa ydinaseohjelmaansa summalla, jolla voisi työllistää 150 000 sairaanhoitajaa ja opettajaa 30 vuodeksi. Lisätietoja saat kuvaa klikkaamalla. Joukko suomalaisia matkusti Englantiin nostaakseen esille tätä järjetöntä rahatuhlausta. Alla Aseistakieltäytyjäliiton tänään julkaistu tiedote heidän tilanteestaan. tv.

Kuusi suomalaista rauhanaktivistia on kiinniotettu kansalaistottelemattomuustapahtumassa Englannissa. Eri puolilta saapuneet rauhanaktivistit tukkivat Burghfieldin ydinaselaitoksen portteja Englannissa. He vaativat, että Iso-Britannia alkaa todella toteuttaa allekirjoittamaansa ydinsulkusopimusta ja lopettaa aikeensa ydinaseohjelmansa uudistamiseksi, sekä liittyy neuvotteluihin kaikkien ydinaseiden kieltämiseksi.

”Suomalaiset osallistuivat Burghfieldin ydinaselaitoksen pääportin tukkimiseen. Toista puolta portista tukki espanjalaisten rauhanaktivistien joukko,” paikan päällä oleva Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen kertoo. Laitoksen toisella portilla kansalaistottelemattomuutta ovat harjoittaneet skotlantilaiset ja belgialaiset aktivistit. Käynti ydinaselaitokseen estettiin sen molemmilla porteilla. Neljän kansalaistottelemattomuuteen osallistuvan suomalaisen lisäksi tapahtumissa on mukana seitsemän muuta suomalaista.

Aamun kansalaistottelemattomuus on osa kahden viikon rauhanleiriä, jonka järjestäjinä ovat brittiläinen ydinaseita vastustava Trident Ploughshares -ryhmä sekä ACTION Atomic Weapons Eradication (Action AWE) -kampanja. Leirille osallistuu toistakymmentä suomalaista sekä ihmisiä kaikkialta Iso-Britanniasta, Ranskasta, Belgiasta, Espanjasta, Hollannista ja Saksasta.

Iso-Britannia suunnittelee Trident-ydinasejärjestelmänsa uusimista. Toteutuessaan uusi järjestelmä saattaisi lietsoa uutta ydinvarustelukierrettä ja aiheuttaa vakavaa haittaa pyrkimyksille maailmanlaajuiseen ydinaseriisuntaan. Iso-Britannian ydinaseet suunnitellaan, valmistetaan ja huolletaan Burghfieldin ja Aldermastonin ydinaselaitoksissa, joiden ympärille muun muassa vuoden 2013 alkupuolella alkanut rauhankampanja Action AWE toimii.

Lisätietoja:
Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen 040-836 2786
Burghfieldin rauhanleirin mediavastaava Andreas Speck: 07460-225342
http://actionawe.org

Kuvia kansalaistottelemattomuudesta:

http://actionawe.org/pictures-from-burghfield-blockade-2nd-sept-2013/
https://twitter.com/CNDuk/status/374435082800345088/photo/1

Reaaliaikaista infoa tapahtumapaikalta Twitterissä: @ActionAWE #aawe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *