Maailma tulee kylään Loviisaan

LRf esiintyjiä

Loviisan Rauhanfoorumin tiedote 31.7.2013

Tulevana viikonloppuna järjestettävän Loviisan Rauhanfoorumin esiintyjissä ja vapaaehtoisissa on mukana ihmisiä 28 eri maasta.

– Mielellään nostaisin jokaisen maan liput salkoon Loviisan torille, mutta koska tankoja on vain viisi, nousee Suomen lipun rinnalle niiden maiden liput, joista on tänä vuonna eniten osallistujia: Argentiinan, Meksikon, Libanonin ja Italian, kertoo Loviisan Rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala.

Laaja ulkomailla syntyneiden osallistujien kirjo johtuu yhtäältä Lapinjärvellä parhaillaan meneillään olevasta kansainvälisestä nuorisoleiristä, ja toisaalta Loviisan laulujuhlilla esiintyvistä kansainvälisistä kuorosta. Tapahtuman järjestelijöiden joukosta puolestaan löytyy ainakin Yhdysvalloissa, Australiassa, Italiassa ja Irlannissa syntyneitä vapaaehtoisia.

Avajaispäivänä Almintalossa esitetään pääsihteeri Virtalan käsikirjoittama draama Arndt Pekurinen, jossa otetaan kantaa kesän aikana paljon keskustelua herättäneeseen teemaan, kansalaistottelemattomuuteen. Virtalan näkemyksen mukaan lain rikkominen tietyissä ääritapauksissa on oikeutettua, jopa suositeltavaa.

– Se, että joku on moraalisista syistä valmis omilla kasvoillaan ja omissa nimissään tekemään rikoksen ja kärsimään lain asettaman rangaistuksen, lienee tehokkain mahdollinen viesti lainsäätäjille punnita kyseisen lain eettisyyttä.

Virtala huomauttaa, että näin ovat toimineet sellaiset tahot historiassa, joita ilman emme olisi kehittyneet tähän pisteeseen. Esimerkkeinä hän mainitsee varhaiskristityt, Galileo Galilein, ammattiyhdistysliikkeen perustajat, venäläistoimenpiteitä 1900-luvun alussa vastustaneen Kagaalin, Mahatma Gandhin ja rotusorron vastaiset toimijat Yhdysvalloissa 1950- ja 60-luvuilla ja Etelä-Afrikassa 1990-luvulla. Pekurinen-draama kertoo siviilipalveluslain syntyhetkistä keväällä 1931. – Ilman kansalaistottelemattomuutta tämäkään laki ei olisi syntynyt, ei ainakaan vielä tuolloin.

Rauhanfoorumin järjestäjät ottavat ilolla vastaan Loviisassa hiljattain entisajan loistoon kunnostetut rakennukset, Almintalon ja ravintola Loviisan Kappelin. Loviisan Rauhanfoorumin yhteydessä järjestettävän kansainvälisten laulutapahtuman, Loviisan laulujuhlien, tiedottaja Mia Aitokarin mielestä laulujuhlien pitopaikaksi ravintola Kappeli sopii jo siksikin, että kyseinen rakennus on rakennettu alun perin samoihin aikoihin ensimmäisten Loviisan Laulujuhlien järjestämisen kanssa.

Myös rauhanfoorumin seminaari järjestetään Kappelilla. Seminaarin teemana on tänä vuonna älykäs valta ja populismi, ja alustamaan saapuu kaksi itäuusimaalaista kansanedustajaa, Mikaela Nylander (rkp) ja Pirkko Ruohonen-Lerner, sekä tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista ja emeritusprofessori, rauhankasvatusinstituutin pitkäaikainen puheenjohtaja Reijo E. Heinonen.

Laivasillalle Hiroshima-päivän kirjailijavieraaksi saapuu kaksi nuorta miestä, jotka kummatkin ovat kirjoittaneet kirjan uskonnosta. Toinen on Åbo Akademin tutkija, TT Patri Hagman ja toinen Katujen Zen -kirjan kirjoittanut Markus ”Uku” Laitinen. Laitinen pyydettiin puhumaan zen-buddhalaisuuden harjoittajana ja asiantuntijana, mutta pari päivää hänen suostumisensa jälkeen hän ilmoitti Facebook-statuksessaan kääntyneensä Hare Krishna -uskonnon harjoittajaksi. – Joten ei meiltä ainakaan keskustelunaiheet tule loppumaan, toteaa Virtala.

Loviisan Rauhanfoorumia järjestää Suomen Kristillinen Rauhanliike, jonka keskeisimpinä päämärinä on levittää lähimmäisenrakkautta, uskontojen välistä vuoropuhelua ja edistää väkivallattomuutta. Järjestö sai tämän kesän alussa uuden puheenjohtajan, Kirkon Ulkomaanavussa työskentelevän Jussi Ojalan. Loviisan Rauhanfoorumia on järjestetty vuodesta 1987 lähtien.

Tämän vuoden rauhanfoorumissa on osallistujia ja esiintyjiä on ainakin seuraavista valtioista: Argentiina (3), Australia, Brasilia (2), Burkina Faso, Espanja, Georgia (2), Guinea (2), Hong Kong (2), Irlanti, Italia (3), Kanada (2), Kolumbia (2), Kreikka (2), Libanon (3), Malesia, Meksiko (3), Nepali, Norja, Portugali, Puola (2), Ranska, Saksa, Slovakia (3), Suomi, Tanska, Turkki, Venäjä ja Yhdysvallat.


Lisätietoja:

Ohjelma kokonaisuudessaan
Lisätietoja seminaarista
Lisätietoja laulujuhlista

Loviisan Rauhanfoorumi
Pääsihteeri Timo Virtala, 045 784 05574
www.rauhanfoorumi.fi
www.facebook.com/LoviisanRauhanfoorumi
www.twitter.com/LovPeaceForum
www.youtube.com/LovPeaceForum

Suomen Kristillisen Rauhanliike
Puheenjohtaja Jussi Ojala, 050 352 6536
www.kristillinenrauhanliike.fi
www.facebook.com/SuomenKristillinenRauhanliike

Loviisan Laulu ry
Tiedottaja Mia Aitokari, 040 5504402
www.loviisasongfestival.fi
www.facebook.com/LoviisanLaulujuhlat

Valokuvia viime vuoden rauhanfoorumista löytyy osoitteesta http://www.flickr.com/photos/84378184@N06/. Kuvia saa käyttää ilmaiseksi ja lupaa kysymättä, kunhan mainitsee valokuvaajan, jonka nimi on Jouni Viitala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *