Suomi viimeisenä EU-maana mukaan miinakieltosopimukseen

Teksti: Rauhanliitto ja Sadankomitea
Kuva: The International Campaign to Ban Landmines

Suomi liittyy ensi vuonna miinat kieltävään Ottavan sopimukseen. Eduskunta sinetöi tänään päätöksen äänestämällä liittymisen puolesta 110-47. Miinakieltosopimus on yksi allekirjoitetuimpia kansainvälisiä humanitaarisia ja aseidenriisuntaan liittyviä sopimuksia.

– Tämä on erittäin positiivinen, kauan odotettu askel Suomelta. On tärkeää, että Suomi ottaa aktiivisen roolin pyrkimyksissä miinattomaan maailmaan. Onnittelemme Suomea, sanoo Kasia Derlicka, kansainvälisen miinakampanjan johtaja.

Yli kymmenen vuotta kestänyt miinojen käytön puolustaminen on kiinnittänyt huomiota kansainvälisesti ja vaikuttanut siihen, miten uskottavasti Suomi on voinut muista kansainvälisistä sopimuksista puhua.

– Hylkäämistä esittäessään perussuomalaiset ovat väärässä miina-asiassa. On tärkeää, että Suomi osallistuu sopimuksiin, joilla luodaan yhteisiä pelisääntöjä siihen, mikä sodankäynnissä on oikeutettua ja mikä ei. Miinat eivät erottele sotilasta siviileistä. Ne ovat epäinhimillinen ase, jota sivistynyt valtio ei käytä. Miinakieltosopimuksen myötä miinojen tuotanto ja kansainvälinen kauppa on tyrehdytetty ja käytännössä niiden käyttö konflikteissa on minimissään. Miinauhrien määrä on laskenut raivauksen
johdosta dramaattisesti eikä uusia miinoja enää kylvetä, kommentoi Rauhanliiton toiminnanjohtaja ja miinakampanjaan pitkään osallistunut aktiivi Laura Lodenius eduskunnan tuoretta päätöstä. Lodenius korostaa, että miinasopimukseen liittyminen parantaa Suomen mainetta rauhanrakentajana.

Rauhanjärjestöt ovat saaneet onnitteluviestejä eri maista. Esimerkiksi ruotsalainen sisarjärjestö onnittelee Suomea ja järjestöjä miinakieltoon liittymisestä:

– On valtavan hienoa ja tärkeää, että Suomi vihdoin tulee mukaan henkilömiinakieltoon. Me Ruotsin rauhanliikkeessä ja miinojen vastaisessa kampanjassa haluamme onnitella suomalaisia järjestöjä, jotka ovat yli kymmenen vuotta työskennelleet asian puolesta, onnittelee Anna Ek, Svenska Freds och Skiljedomsförening -järjestön puheenjohtaja.

Lisätietoja:

Laura Lodenius
toiminnanjohtaja
Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund
040-7177762

Eekku Aromaa
pääsihteeri
Suomen Sadankomitea ry
040-5831142

Pressmeddelande från Svenska Freds, 25 november 2011: Finland sista EU-land att skriva under minförbud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *