Keskiviikkona 21.9 vietetään kansainvälistä rauhanpäivää

YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä rauhanpäivää vietetään keskiviikkona 21.9. Rauhanpäivä on omistettu rauhan vahvistamiselle niin kansojen sisällä kuin niiden välillä. Rauhanpäivän tapahtumia järjestetään Suomen lisäksi ympäri koko maailman.

Rauhanpäivää on vietetty vuodesta 1981 asti YK:n yleiskokouksen avajaispäivänä syyskuussa. Vuoden 2001 syyskuun 11. tapahtumien jälkeen rauhanpäiväksi päätettiin syyskuun 21. päivä. Tänä vuonna YK:n yleiskokouksen yleiskeskustelu aloitetaan juuri rauhanpäivänä eli keskiviikkona 21. päivä.

Rauhanpäivän tarkoitus on innostaa ja antaa mahdollisuus kaikille ihmisille, organisaatioille ja valtioille rauhan puolesta toimimiseen. Rauhanpäivänä kaikkien konfliktien ja levottomuuksien osapuolien toivotaan pitävän tulitaukoa. Esimerkiksi YK:n Afganistanin avustusoperaatio UNAMA on vahvasti kampanjoinut rauhanpäivän teemaa Afganistanissa.

Suomessa partiolaiset ovat perinteisesti viettäneet rauhanpäivää. Rauhanliitto järjestää Helsingissä rauhanpäivän keskustelun keskiviikkona klo. 17 00 alkaen Rauhanasemalla Pasilassa. Keskustelussa pohditaan heinäkuisten Norjankin tapahtumien varjossa, kuinka ulkopuolisuuden tunne syntyy ja mikä voi ajaa ihmisen ääritekoihin. Tutkija Sari Vesikansa Helsingin yliopistosta alustaa otsikolla Kasvatus ihmisyyteen.

Taitelijat Rauhan puolesta PAND järjestää keskiviikkona Maailman rauhan minuutti -tapahtuman Eteläsatamassa. Tilaisuudessa esiintyvät mm. tanssija-koreografi Alpo Aaltokoski, näyttelijät Arja Pekurinen ja Katja Kiuru, tanssi- ja kuvataiteilija Sanna Karlsson-Sutisna ja meksikolainen bändi Balam Bo sekä Julia Delgado. Tapahtuma alkaa 21.9. kello 18.00 Rauhan patsaalla Eteläsatamassa, Ehrenströmintiellä Kaivopuistossa.

UPF Finland puolestaan järjestää Kepan kokoushuoneessa seminaarin “Rauha ja demokratia – Anna äänesi kuulua!” Tilaisuus alkaa klo 17 ja päättyy klo 19. Kepan toimisto sijaitsee osoitteessa Töölöntorinkatu 2 (sisäänkäynti Döbelninkadun kulmasta), Helsinki. Alkutervehdyssanat lausuu UPF-Suomen pääsihteeri Keijo Mikkanen. Alustuspuheenvuorot pitää Loviisan Rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala otsikolla “Apatiaa, utopiaa ja unelmia – Rauhantyön haasteita” ja Naisten Maailmanrauhan Järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Gudrun Hassinen otsikolla ”Rauha ja henkilökohtainen vastuu”. Alustusten jälkeen keskustelua ja virvokkeita. Lisätietoja: Keijo Mikkanen, UPF-Finland, 041-513 2 408. UPF:lla on neuvoa-antavan kansalaisjärjestön asema YK:n talous- ja sosiaalineuvostossa.

Teksti: yläosa Suomen Rauhanliitto, viimeinen kappale UPF Finland
Kuva: brokinhrt2, some rights reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *