Yasmin Levy – Irme Kero

Oheisella videolla laulava Yasmin Levy (s. 1975, Jerusalem) on israelilainen sefardimusiikin esittäjä. Levyn debyyttialbumi oli Romance & Yasmin vuonna 2000. Vuonna 2005 hän oli ehdolla BBC:n maailmanmusiikkipalkinnon saajaksi. Yasmin Levyltä ilmestyi vuonna 2005 albumi La Juderia. Suomessa hän vieraili elokuussa 2008 Helsingin juhlaviikolla.

Sefardijuutalaiset on Etelä-Euroopan ja Pohjois-Afrikan juutalaisista käytetty nimitys. Historiallisesti sefardit ovat kotoisin Espanjasta ja Portugalista, mistä heidät karkotettiin vuonna 1492. Heidän perinteinen kielensä on keskiaikainen ladino, ja heidän ansiostaan tämä vanhin espanjan kielen muoto on säilynyt puhuttuna kielenä meidän päiviimme saakka. Nimi sefardi tulee heprean sanasta sfarad, joka tarkoittaa Espanjaa.

Nykyisessä Israelissa sefardi-käsite ulottuu myös useimpiin Lähi-idän ja Keski-Aasian alueen juutalaisiin johtuen näiden ryhmien käyttämästä jumalanpalveluksen sefardiittirituaalista.

Israelissa sefardi- ja askenasijuutalaisten välillä on yhä suuria eroja varallisuuden, koulutuksen sekä opiskelu- ja työpaikkojen suhteen. Sefardiperäiset israelilaiset alkavat kuitenkin olla lukumäärällisesti askenasiperäisiä vahvempia.

Ylen sivuilla voit käydä kuuntelemassa ohjelman Lähikuvassa Yasmin Levy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *